Belföld

Dübörög a hamis diákigazolvány-üzlet

diakigazolvany(210x140)(1).jpg (diákigazolvány)
diakigazolvany(210x140)(1).jpg (diákigazolvány)

Újra megjelentek az apróhirdetési oldalakon a hamis diákigazolvány-matricák.

Egy egyetemi, főiskolai vagy középiskolai igazolványhoz 6-9 ezer forintért kínálják az internetes apróhirdetésekben az utazási kedvezményekre feljogosító érvényesítőket – írja az eduline.hu.

A 2012/13-as tanév őszi félévére szóló matrica érvényessége március 31-én jár le, ezután több ezer forinttal ugorhatnak meg a végzett diákok kiadásai. A hamis érvényesítővel a havi BKV-bérleten például 6650 forintot “spórolhatnak” a matricavásárlók.

A csalás mégsem éri meg, aki ugyanis lebukik, az a teljes árú menetjegy megvásárlásán kívül büntetésre is számíthat – ez a MÁV-nál nyolcezer, a BKV-nál tizenhatezer forint -, és fel is jelenthetik. A hivatalos okmánnyal való visszaélés pedig akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésbe is kerülhet.

Az árusok egyébként könnyen hozzájuthatnak a matricához: érvényesíttetik a diákigazolványukat, majd bejelentik, hogy elhagyták – írja az eduline.hu. A Hír24 szerint azonban a matricát nem adják ki az iskolák, hanem a titkárságon ragasztják fel a személyesen bevitt diákigazolványra.

Az érvényesítők nyilvántartását szigorúan ellenőrzik, de a kalauzok csak a diákigazolványt kibocsátó iskola és a matrica kódja közti eltérést vagy a matrica átragasztását tudják megállapítani.

Az újjonan postázott diákigazolványokhoz nem mellékelnek semmilyen levelet a további teendőkről, de mint arra korábban felhívtuk a figyelmet, matricát kell kérni az iskolában, anélkül mintha nem is lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik