Belföld

Érvénytelen az új diákigazolvány

diakigazolvany(210x140)(1).jpg (diákigazolvány)
diakigazolvany(210x140)(1).jpg (diákigazolvány)

Matrica nélkül, mintha nem is lenne. Az ellenőrök könyörtelenül büntetnek, még a jó igazolvány utólagos bemutatásáért is legalább 2 ezer forintot kell fizetni.

Büntetések sorát kénytelenek elkönyvelni a diákok, mert a tanulmányaikat igazoló okmányok lassan és körülményesen készülnek.

Decemberben azt a tájékoztatást kaptuk az Oktatási Hivataltól, hogy 180 ezer diákigazolványt adtak ki az év utolsó hónapjáig, 40 ezer még gyártás alatt volt. Februárban friss adatokat kértünk, erre már kicsit homályosabb válasz és ez a táblázat érkezett:

Beérkezett igénylések (egy igénylés többször is szerepelhet, mivel a hibás igényléseket újra be kell küldeni)

392 000 db

Befogadott igénylések

337 000 db

Befizetésre vagy egyéb hiánypótlásra váró igénylések száma

25 000 db

Gyártásra átadott igénylések darabszáma

305 000 db

Legyártott vagy gyártás alatt álló igénylések darabszáma

273 000 db

Adathibás igénylések száma

32 000 db

 

Mivel a legyártott és gyártás alatt álló diákigazolványokat egy csokorba tették, nem tudjuk, mennyien várnak még az új rendszer tökéletlensége miatt.

A diák fizet a hibás igazolvány miatt

Mint arról korábban hírt adtunk, a MÁV-nál gyakran büntetnek azért, mert a végleges igazolványra váró tanulók ideiglenes igazolványa nincs megfelelően kitöltve. Ez az iskola hibája.  A problémára azt a választ kaptuk az Oktatási Hivataltól, hogy mivel az igazolásokat egy központi rendszerből, az igénylés adatai alapján tölti ki az intézmény, ennek a pontatlan kitöltése nem fordulhat elő, legfeljebb az, hogy még mindig nem a jogszabály szerinti igazolás formanyomtatványt használja az iskola.

Az ellenőr nem kegyelmez senkinek

A BKV-n utazva újabb buktatóra figyeltünk fel. Mivel az új diákigazolványok nem az iskolától jönnek, hanem az okmányirodából érkezik, az még érvénytelen. Hiányzik róla az adott tanévet igazoló matrica, azt pedig az iskolában kell kérni.

Vagyis amikor levélben megérkezik végre a várva várt plasztiklap,nem elég betenni az iratainkhoz, noha semmilyen kísérőlevél nem figyelmeztet a további teendőkre, be kell menni az új szerzeménnyel az iskolába és érvényesíttetni kell. Aki ezt elmulasztja, szembe találja magát a BKV ( vagy más közlekedési cég) zord ellenőreivel, akik csöppet sem lesznek megértőek, azonnal bírságolnak. Noha logikusnak gondolnánk, hogy az új igazolvány – amit adott iskola jóváhagyásával bocsátottak ki – nem lehet lejárt, hiszen most adták ki, ez a közlekedési vállalat betanított embereit nem érdekli.

Ha pedig valakinek sikerülne esetleg két napon belül megszereznie a szükséges matricát, akkor se örüljön, hogy megúszta a büntetést – az utánajárás mellett még 2 ezer forintot is fizetnie kell. Sőt, ha kicsúszna a határidőből, akkor 16 ezret.

Itt egy ellopott diákigazolvány pótlásának kálváriájáról olvashat.

Ha szeretné feleleveníteni, hogyan istenítették szeptemberben az új rendszert, ide kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik