Belföld

Keveslik pénzüket a tankerületi igazgatók

iskolai tábla (tanár, )
iskolai tábla (tanár, )

Alig 400 ezer forintot kapnának, ennyiért nem mindenki vállalná.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tankerületi igazgatók “bérbeállási szintjének” újragondolását javasolja, mivel kiválasztásukat követően többen jelezték, hogy a fizetés mértéke miatt – amely kevesebb jelenlegi járandóságuknál – fontolgatják, hogy vállalják-e a megbízást – írja a Népszabadság.

A lap szombati száma szerint a Népszabadság birtokába került egy kormány számára készült jelentés, amely “a közoktatási rendszerben alkalmazottak (közalkalmazottak és kormánytisztviselők) fizetésében és béren kívüli juttatásaiban bekövetkezett változásokról” szól. A dokumentum a lap szerint január 14-én készült, és az olvasható ki belőle, hogy az oktatási államtitkárság a tankerületi igazgatók bérezését nem jól állapította meg a tervezési munka során.

A törvényben “a központi államigazgatási szerv legalább megyei illetékességű területi szervének vezetője főosztályvezetői” illetményre jogosult. Ez a megyei igazgatók esetében 478 ezer forint plusz pótlékok. A tankerületi igazgatóknál szintén a főosztályvezetői besorolás az alap, esetükben az illetménykiegészítés kisebb, így a pluszpótlékok nélkül a fizetésük 402 ezer forint.

A járási és megyei tankerületi igazgatók zöme önkormányzatok oktatási osztályainak munkatársa volt vagy iskolaigazgató, esetleg helyettes. A fizetésük így magasabb volt, mint amit kézhez kapnak új pozíciójukban.

Az Emmi javaslatot is tesz a bérkorrekcióra: “a KIK állományában foglalkoztatott kormánytisztviselők esetében egyedi eltérítési lehetőség szabályozott módja adhatna megoldást, mely hozzávetőlegesen 135 millió forint többletkiadást jelent havonta”. Ez 1,6 milliárd forint évente – írja a lap.

Zalaegerszegen már le is mondott a frissen kinevezett tankerületi igazgató, igaz, egészségügyi okok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik