Belföld

Nincs többé újrahasznosított jegy a vonatokon

Vonat (vonat, )
Vonat (vonat, )

Mától nem lehet retúrjegyet venni 100 kilométernél rövidebb útra, a MÁV egyéb szigorítást is bevezetett, hogy visszaszorítsa a blicceléseket.

Mától nemcsak a menetjegyet, hanem a kedvezményre jogosító igazolványt is át kell adni a kalauznak, nem elég felmutatni.  Ha az utas nem tudja vagy nem akarja átadni az iratot, nyolcezer forint pótdíj megfizetésére vagy az adatainak hitelt érdemlő megadására kötelezhető  – hívta fel a figyelmet közleményében a MÁV-Start.

Ráadásul, mint korábban figyelmeztettek az ideiglenes diákigazolványból csak a szabályosan kitöltöttet fogadják el, az iskola hibájából hiányosan kiállítottakért büntetnek. Részletek itt:

Menetjegyek csak egy napra

Változás az is, hogy a száz kilométer vagy az ez alatti távolságra kiállított menetjegyek csak a jegyen feltüntetett naptári napon érvényesek. Az érvényességen belül megkezdett utazás másnap hajnali három óráig befejezhető. A menetjegyek, akár hatvan napos elővételben, továbbra is megvásárolhatók.

A nagyobb távolságra kiadott menetjegyek érvényessége marad a távolságtól függően két, három vagy négy nap.

Rövid útra nincs menettérti

Menettérti jegyet csak száz kilométer feletti távolságra ad majd ki a vasúttársaság. Ha az utas ennél rövidebb utazásánál a visszaútra is meg akarja venni  jegyét, akkor a pénztáros két, egy útra szóló jegyet ad.

A retúrjegyeket azért szüntették meg a rövidebb utakon, mert az elővárosi vonalakon sok volt a csalás, ha nem kezelték aznap valakinek a jegyét, másnap újra felhasználhatta.

Emellett 75 kalauzzal is erősített a MÁV, hogy kevesebb legyen a bliccelő.

Drágábban utazunk IC-n

Megemelik a helyjegyek árát is, de azt nem mostantól, hanem márciustól. Részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik