Belföld

Kalauzoktól vár milliókat a vasút

vonat (vonat)
vonat (vonat)

Február végéig több jegyvizsgáló járja majd a vonatokat. A cél a bevétel növelése, illetve a veszteség csökkentése.

Decemberben is fokozott ellenőrzéseket tartottak a vonatokon. A tapasztalatok szerint akkor többen vettek jegyet, bérletet, és ezzel együtt csökkent a büntetések száma.

Az év első két hónapjában is folytatják a fokozott ellenőrzést. Az erősítésekre elsősorban a csúcsidőszakokban, illetve a nagyobb forgalmú vonatokon kell számítani – közölte a MÁV-Start.

A vasúttársaság tervezi, hogy visszaállítja 1-1 napra a budapesti nagy pályaudvarokon a peronkapus rendszert is.

A vasúttársaság célja az intézkedéssel és annak előzetes nyilvánosságra hozatalával az, hogy ilyen módon is visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét.


Fotó: Kummer János

A fokozott jegyellenőrzéstől körülbelül 80 millió forintos bevétel növekedést várnak.

A közlemény szerint a MÁV-Start bliccelésből keletkező vesztesége éves szinten több milliárd forint. Évente több százezer esetben kell a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon a visszaélések miatt. Az ilyen esetekben pótdíjat fizettetnek az utasokkal. Együttműködés hiányában az utast ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel is – hívta fel a figyelmet a társaság.

A bliccelés hatékony visszaszorítása érdekében a MÁV-Start növelte és tovább növeli a jegyvizsgálók létszámát, illetve újabb jegyértékesítő automatákat telepít, a nagyobb utasforgalmú időszakokban megerősített pénztári szolgálattal, valamint az internetes jegyváltás lehetőségeinek folyamatos bővítésével könnyíti a jegy- és bérletvásárlását – közölte a vállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik