Belföld

Alföldi: nem én csinálom a kultúrharcot

Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)
Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)

Alföldi Róbert szerint nem ő csinálja a kultúrharcot, és megköszönte a közönség támogatását.

Alföldi Róbert visszautasította utódja, Vidnyánszky Attila arra utaló szavait, hogy a nemzeti egy liberális közönség által hőn szeretett színház. Mint mondta, ő sem értékelte a színház őt megelőző ötéves működését, ehelyett a jövőre koncentrált. „Nem én csinálom a kultúrharcot” – fogalmazott.

A főigazgató minden nézőnek megköszönte a színház iránt érdeklődést, mint mondta, meg van győződve arról, hogy ők a színházra kíváncsiak és nem politikai demonstrálók. „A programot meghirdettük” – reagált Alföldi az új bemutatókkal kapcsolatban. Leszögezte, szándéka szerint bemutatják a Mephistót, mert van mit beszélni arról, hogy egy művész hogyan keveredik össze a politikával. Mint ismeretes, utódja azt kérte, tekintsen el e darab színpadra állításától.

Közben neves bécsi művészek – köztük a Nobel-díjas Jelinek – álltak ki Alföldi Róbert és a magyar színház szabadsága mellett. Nyílt levelet írtak Balog Zoltán miniszternek.

Hogy mit mondott a terveiről, Kerényi Imréről, a politikai dörgölőzésről Alföldi, továbbá, hogy mi áll a bécsi művészek Balog Zoltánnak címzett levelében, arról itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik