Belföld

Bevárja Bajnait Orbán

Orban-Viktor(1)(430x286)(3).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(1)(430x286)(3).jpg (Orbán Viktor)

Gyurcsány és Bajnai évértékelőjét is megvárja, és február 22-én tartja szokásos országértékelését Orbán Viktor.

Az évek óta megszokott, február eleji időpont helyett csak február 22-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök – erősítette meg az immár végleges időpontot az [origo]-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. (A Fidesz elnöke 2011-ben és 2012-ben is február 7-én mondta el beszédét, 2010-ben, még ellenzékben pedig február 5-én tartotta az értékelőt.)

A késői időpont egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányfő idén a parlamentben – a február 11-én kezdődő tavaszi ülésszak első ülésnapján – beszél majd először a kormány eddigi munkájáról, illetve idei terveiről, noha e napirend előtti felszólalásában általában évértékelője mondandóját szokta megismételni.

Mint írtuk, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kilencedszer értékel, 2005-ben kormányfőként kezdte a sorozatot. Február 19-én egy budapesti szállodában beszél majd (ahogy tavaly is), és pártja tájékoztatása szerint a múlt év tapasztalatai mellett a DK terveiről, az ellenzéki összefogásról és a kormányváltás utáni legfontosabb teendőkről szól. Egy éve azzal vádolta Orbán Viktor kormányfőt, hogy olyan „ellen-Magyarországot” épített, amelynek egyik előképe Csurka István politikai programja és világlátása. Hozzátette, hogy bár a köztársaságpártiak kisebbségben vannak, nem lehet más céljuk, mint meggyőzni igazukról a többséget.

Az Együtt 2014 a budapesti Millenáris parkban – Orbán Viktor miniszterelnök évértékeléseinek hagyományos helyszínén – tart szezonnyitó nagygyűlést, ahol értékelik az ország helyzetét, és azt, hogy miként lehet leváltani a mostani kormányt. A február 9-i eseményen felszólal Bajnai Gordon volt kormányfő, a Haza és Haladás Egyesület elnöke – aki Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel szemben miniszterelnökként nem tartott évértékelőt –, a Milla Egyesületet vezető Juhász Péter és Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke.

Az MSZP viszont csak március 9-én, a Budapest Arénában tart évértékelő rendezvényt, ahová tízezer szocialista aktivistát várnak. Mesterházy Attila pártelnök tavaly is március elején értékelt, akkor azt mondta, a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni az országban. Emellett azt hangoztatta, hogy a szocialista párt 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

Az évértékelések magyar rekordere

Az országértékelők hagyományát még Orbán Viktor kezdte 1999-ben a Vigadóban, de a kormányváltás után is minden évben tartott beszédet, rendszerint a SYMA-csarnokban, vagy a Millenárison a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében. Sőt, volt olyan év is, amikor beszéde előtt végigjárta az országot, és sms-ben is lehetett témákat ajánlani.

Beszédeit kormányzása alatt a pozitív, optimista hangnem, ugyanakkor a még eredményesebb munkálkodás iránti elszántság jellemezte. A 2002-es kormányváltást követően azonban a hangnem megfordult: vészjósló, negatív hangvételű beszédeket tartott, kormánykritikát mondott (általában mérsékeltet), nemritkán a kormányfő nevének említése nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik