Belföld

Nem akar kimaradni az LMP

karácsony gergely (karácsony gergely, )
karácsony gergely (karácsony gergely, )

Az LMP nem maradhat ki a kormányváltásban érdekelt politikai szereplők közül, mert akkor megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy egy közpolitikai fordulat során képviselje az általa fontosnak tartott szempontokat – mondta a távirati irodának Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes ezzel indokolta az LMP Párbeszéd Magyarországért platformjának javaslatát, amely szerint azonnal tárgyalásokat kell kezdeni az Együtt 2014-gyel.

Kapcsolódó cikkek

A javaslat azt szolgálja, hogy az LMP hatékony résztvevőjévé váljon egy, „a 2010 előtti politikai hibák kiküszöbölését is tartalmazó” kormányváltásnak – mondta Karácsony Gergely. A határozati javaslat egyébként nem szerepel a kongresszus napirendjén, oda csak akkor veszik fel, ha a mandátummal rendelkező delegáltak legalább egyharmada támogatja.

Már a novemberi, az Együtt 2014-gyel való együttműködést elutasító kongresszuson is szoros eredmény született – válaszolta Karácsony Gergely arra a kérdésre, amely az elképzelés párton belüli támogatottságát firtatta.

Abban a párton belül sincs vita, hogy az LMP-nek önálló listát kell állítani a következő országgyűlési választáson. A Párbeszéd Magyarországért platform kompromisszumos politikai stratégiája viszont egy olyan lehetőséget vázol, amelynek alapján nem indítanának minden választókerületben egyéni jelöltet. Ezért cserébe el kell érni, hogy ezt a többi ellenzéki párt is tegye meg, miközben támogatják egymás jelöltjeit – mondta.

Ha az ellenzéki erők mindenütt elindítják a saját embereiket, akkor a Fidesz úgy is megnyerheti a választást, ha drasztikusan visszaesik a támogatottsága – elemezte a lehetséges helyzetet. Szavai szerint ezért ez egy, a józan ész által diktált kompromisszum. Hozzátette, az együttműködés miatt az LMP nem veszíti el önállóságát, hiszen a támogatóik a listán szavazhatnak rájuk. Továbbra is keresik az együttműködés lehetőségét azokkal a politikai szervezetekkel, amelyek kritikusan viszonyulnak a korábbi kormányok tevékenységéhez. Itt elsősorban az Együtt 2014-re, a Millára és a Szolidaritásra gondolnak.

Karácsony Gergely a hétvégi kongresszus döntéseinek utóhatásairól egyelőre nem akart beszélni. „Már túl vagyunk azon, hogy tabuként értékeljünk bizonyos kérdéseket” – válaszolta arra, hogy az eseményt követheti-e egy kilépési hullám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik