Belföld

Mégis tárgyalna az LMP (egy része) Bajnaiékkal

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

Az LMP Párbeszéd Magyarországért elnevezésű platformja azt javasolja, hogy a párt haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel.

A Jávor Benedek volt frakcióvezető és tíz társa által alapított platform – az MTI birtokába jutott határozati javaslat szerint – indoklásként azt írja, hogy az LMP politikai stratégiájának egyszerre kell megfelelnie két célnak: biztosítania kell a párt önálló ökopolitikai identitásának megőrzését, és reális esélyt kell nyújtania a „hazug, szabadságkorlátozó, környezet- és társadalomromboló Orbán-rendszer megdöntésére”. Szerintük ennek érdekében egy meghatározott időre szóló mandátummal felálló, alkotmányozó Országgyűlést kell létrehozni.

Céljuk egy új kétharmad hatalomra juttatása egy jól körülhatárolt program megvalósítása céljából, amelynek része az alkotmányosság és a tisztességes demokratikus verseny helyreállítása, valamint a feles többséggel való kormányzás korlátainak eltávolítása az ehhez szükséges kétharmados törvények megváltoztatásával – írják.

A tervezet politikai stratégiáról szóló részében az áll, hogy egy önálló politikai pólus kiépítése és az „Orbán-rendszer” megdöntése nem szembeállítható feladatok, csak együtt és egymást erősítve kivitelezhetőek. Az LMP ezért természetes stratégiai szövetségesének tekinti a parlamenten kívüli demokratikus pártokat és mozgalmakat az Orbán-rendszer megdöntésében; ezzel szemben a leghatározottabban elítéli a szélsőjobboldali radikalizmust, és kizárja a választási és kormányzati együttműködést a Jobbikkal – olvasható az előterjesztésben.

A javaslat szövege szerint a jelenleg kormányzó koalíció „súlyosan visszaélt kétharmados felhatalmazásával, széles társadalmi rétegeket taszított szegénységbe és kiszolgáltatottságba, és a köztársaság helyére az oligarchák önkényes rendszerét építette ki”, ezért az LMP velük is kizárja a választási és a kormányzati együttműködést.

Az ezt követő pont úgy szól: a kétharmados kormányváltás érdekében, a kongresszusi határozat elfogadását követően az LMP haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az Együtt 2014-gyel egy alkotmányos és közpolitikai minimumról, és ennek talaján általános választási együttműködés kötéséről. Ha a kétharmados kormányváltáshoz szükséges, egy későbbi időpontban az LMP tárgyalásokat kezdeményez a többi ellenzéki párttal a választókerületi szintű választási együttműködésről – áll a szövegben.

Az irat készítői egyúttal szervezeti reformot javasolnak a párton belül is. Ennek értelmében a pártot a jövőben két ellenkező nemű társelnök vezetné, akiket az LMP országos kongresszusa választ meg kétharmados többséggel. Az országgyűlési frakció vezetője társelnöki funkciót nem tölthetne be. A párt országos választmányának létszámát kilenc főben maximalizálnák, a tagokat szintén az LMP országos kongresszusa választana meg, rájuk is érvényes lenne a nemi kvóta, és főállásban, fizetésért látnák el feladatukat.

Az LMP novemberi kongresszusán elfogadott határozat kizárja a Lehet Más a Politika Együtt 2014 választói mozgalomhoz való csatlakozását, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezt követően a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért platformot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik