Belföld

Schiffer: Nem szakadunk

karácsony - schiffer - jávor (karácsony gergely, schiffer andrás, jávor benedek)
karácsony - schiffer - jávor (karácsony gergely, schiffer andrás, jávor benedek)

Az LMP frakcióvezetője számított rá, hogy előkerülnek a pártot megosztó dilemmák, de nem tudja kizárni, hogy lesz néhány távozó.

A Lehet Más a Politika kétségtelenül hektikus évet zárt, de senki nem gondolhatta komolyan, hogy egy új párt életében megspórolhatók az ilyen megrázkódtatások. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki láthatta: kitartunk az elveink mellett – értékelte az elmúlt esztendőt Schiffer András.

Lehetett arra számítani, hogy az első ciklusban előkerülnek olyan kemény stratégiai dilemmák, amelyek megosztják majd a pártot, de lehet belőlük építkezni is, jóllehet a jelenlegi konfliktust jórészt kívülről gerjesztették – véleményezte az LMP tavalyi döntéseit a frakcióvezető.

Egység

Szerinte mára viszont kialakult egy egységes irányvonal az LMP-n belül, miután a párt novemberi kongresszusa – amelyik elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez – a hatalmas külső nyomás dacára egyértelmű döntést hozott.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem szabad egybemosni a Párbeszéd Magyarországért Platform létrejöttét azzal, hogy a frakcióvezető-választást követően Ertsey Katalin parlamenti képviselő felfüggesztette párttagságát.

A politikus hozzátette: egyáltalán nem tart a pártszakadástól, nem gondolja, hogy „a kisebbségben maradtak többsége kilépne”, hiszen a novemberi kongresszusi döntés is hagyott játékteret a további vitákra. Azt viszont nem tudja kizárni, hogy egy-egy ember esetleg távozik.

Nem váltogatnak irányt

Az LMP következő, január végi kongresszusa kapcsán közölte, elképzelhető, hogy ott néhányan újra akarják nyitni a stratégiai vitát. „Egy magát komolyan vevő politikai alakulat viszont nem váltogat kéthavonta stratégiai irányokat – ismertette véleményét. – A belső játszmák és a hatalomtechnikai eszmefutamok helyett minél előbb arra kéne koncentrálnunk, hogy bemutassuk a választóknak, hogyan lesz több munkahely és kevesebb korrupció az Orbán utáni Magyarországon.”

Az ellenzéki pártok MSZP által kezdeményezett egyeztetéseiről való távolmaradást indokolva kijelentette, hogy az LMP többek között éppen ezeknek az erőknek a kritikájaként jött létre. Az LMP a héten határozatot is hozott a távolmaradásról, mondván, a korábban kormányzati felelősséget viselő összes politikai szereplő esetében a szakpolitikai egyeztetéseket megelőzően az LMP elengedhetetlennek tartja, hogy az érintettek tisztázzák viszonyukat a 2002 és 2010 közötti kormányzás gyakorlatához.

Szakítani akarnak

„Szakítani akarunk azzal a negyedszázados politikával – és ebben folytonosság észlelhető Orbán Viktor és elődei között – amelyik a külföldi tőke és az olcsó, képzetlen hazai munkaerő házasságában látta Magyarország felemelkedésének zálogát. A rendszerváltás utáni kormányok úgy látták, hogy a kiszolgáltatottság fokozásával versenyképesebbé teszik az országot. Ez a politika megbukott” – fogalmazott Schiffer András.

Schiffer novemberi frakcióvezetővé választását az előzte meg, hogy az LMP kongresszusa elutasította a csatlakozást az Együtt 2014-hez, ezért Jávor Benedek – valamint háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely – lemondott.

Akkor úgy tűnt, hárman (Jávor, Karácsony és Schiffer) háromfelé szaladnak, ezért gyorsan készítettünk az érintettekkel villáminterjúkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik