Belföld

Haza és haladás: agyrém a sorkatonaság

Az egyesület határozottan nemet mond a kötelező sorkatonai szolgálatra, agyrémnek tartja, hogy ezt 2013-ban le kell írni.

A Haza és Haladás Egyesület az Együtt 2014 Facebook-oldalán azért teszi ezt meg mégis, mert a hvg.hu tegnap „olyan hazug, de annál szenzációsabb címmel ismertette” egyik alapító tagjuk, Felcsuti Péter írását, hogy az egyértelmű állásfoglalás indokoltnak tűnik. „Aztán a hülyeségek helyett foglalkozzunk a valósággal.”

Az Együtt 2014 rögtön ajánl is egy témát, a nyelvtanulást, mivel Magyarországon 100 gyerekből csak 57 tanul angolul, „ez a 27 EU-tagállam közül a legrosszabb arány. 100 pedagógusból 72 gondolja úgy, hogy a mai világban angol nélkül nem lehet boldogulni”. Míg a jelenlegi kormány a németet ajánlaná, az Együtt 2014 szerint minden magyar iskolásnak biztosítani kell az angol nyelv elsajátításának lehetőségét.

Mint korábban lapunk megírta: a kormány idegennyelv-oktatási stratégiáját a Nyelviskolák Országos Egyesülete (NYESZE) is több ponton elhibázottnak tartja. Hoffmann Rózsa államtitkársága a német nyelvet preferálná és kötelezővé tenné a nyolcosztályos gimnáziumban a latint.

A tervek a NYESZE szerint nyelvpedagógiai szempontból tévesek, illetve a szélesebb társadalmi-gazdasági szempontokat figyelembe véve elhibázottak. Ezek közül a szervezet szerint a legkirívóbb az a javaslat, amely szerint a jövőben a német lenne a közoktatásban elsőként tanított idegen nyelv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik