Belföld

Ha nincs összefogás, a Fidesz nyer

Ha az ellenzéki erők mindenütt elindítják a saját embereiket, akkor a Fidesz úgy is megnyerheti a választást, ha drasztikusan visszaesik a támogatottsága – véli Karácsony Gergely.

A párt frakcióvezető-helyettese szerint azért kell tárgyalásokat kezdeniük az Együtt 2014-gyel, mert különben megfosztják magukat attól a lehetőségtől, hogy egy közpolitikai fordulat során képviseljék az általuk fontosnak tartott szempontokat. A Párbeszéd Magyarországért platform javaslata azt szolgálja, hogy az LMP hatékony résztvevőjévé váljon egy, „a 2010 előtti politikai hibák kiküszöbölését is tartalmazó” kormányváltásnak – mondta Karácsony Gergely.

A javaslatban azt írják, hogy az LMP politikai stratégiájának egyszerre kell megfelelnie két célnak: biztosítania kell a párt önálló ökopolitikai identitásának megőrzését, és reális esélyt kell nyújtania a „hazug, szabadságkorlátozó, környezet- és társadalomromboló Orbán-rendszer megdöntésére”. Szerintük ennek érdekében egy meghatározott időre szóló mandátummal felálló, alkotmányozó Országgyűlést kell létrehozni. Céljuk egy új kétharmad hatalomra juttatása egy jól körülhatárolt program megvalósítása céljából, amelynek része az alkotmányosság és a tisztességes demokratikus verseny helyreállítása, valamint a feles többséggel való kormányzás korlátainak eltávolítása az ehhez szükséges kétharmados törvények megváltoztatásával.

Karácspony Gergely

Abban a párton belül sincs vita, hogy az LMP-nek önálló listát kell állítani a következő országgyűlési választáson. Ezzel az LMP megőrizheti önállóságát, hiszen a támogatóik a listán szavazhatnak rájuk. Ugyanakkor nem indítanának minden választókerületben egyéni jelöltet. Ezért cserébe el kell érni, hogy ezt a többi ellenzéki párt is tegye meg, miközben támogatják egymás jelöltjeit. Jávor arra figyelmeztetett, hogy ha az ellenzéki erők mindenütt elindítják a saját embereiket, akkor a Fidesz úgy is megnyerheti a választást, ha drasztikusan visszaesik a támogatottsága.

Már a novemberi, az Együtt 2014-gyel való együttműködést elutasító kongresszuson is szoros eredmény született – válaszolta Karácsony Gergely arra a kérdésre, amely az elképzelés párton belüli támogatottságát firtatta. Akkor a kongresszus kimondta, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni.

Az országos párt január elején határozatban erősítette meg, hogy a párt nem kíván részt venni az MSZP által indított Szövetség a változásért elnevezésű kezdeményezésben sem.

Továbbra is keresik az együttműködés lehetőségét azokkal a politikai szervezetekkel, amelyek kritikusan viszonyulnak a korábbi kormányok tevékenységéhez. Itt elsősorban az Együtt 2014-re, a Millára és a Szolidaritásra gondolnak.

A határozati javaslat egyébként nem szerepel a kongresszus napirendjén, oda csak akkor veszik fel, ha a mandátummal rendelkező delegáltak legalább egyharmada támogatja. Karácsony Gergely a hétvégi kongresszus döntéseinek utóhatásairól egyelőre nem akart beszélni. „Már túl vagyunk azon, hogy tabuként értékeljünk bizonyos kérdéseket” – válaszolta arra a kérdésre, hogy az eseményt követheti-e egy kilépési hullám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik