Belföld

Orvosmeteorológia: hidegebb légtömeg érkezik

Az Időkép friss prognózisa szerint péntektől már egész napos fagyra van kilátás, vasárnapra virradóra a derültebb, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon hajnalra -10 fok alatti hőmérséklet is könnyen elképzelhető.

Ma párás, borongós időre számíthatunk, délen kevés vegyes halmazállapotú csapadékkal, északon pedig hószállingózás fordulhat elő. Az északkeleti szél megerősödik, mellyel egyre hidegebb levegő indul meg hazánk térsége felé. Eleinte melegfronti, a hideg légtömeg érkezésével pedig gyenge hidegfronti hatás elé nézünk.

Ma a szokottnál fáradékonyabbak lehetünk, mivel szervezetünkben nem áll le a melatonintermelés a napfény tartós hiánya miatt. Élénkítőszerként az alacsonyabb vérnyomásúak ihatnak egy csésze minőségi kávét, de élénkítő hatása van a csipkebogyónak és a guaranának is. Alacsonyabb koffeintartalmú stimuláló az étcsokoládé, a magas szénhidráttartalma miatt viszont gyorsan energiához juttat. Ezeken kívül a fekete és a zöld tea is felpörgethet.

Bánjunk azonban óvatosan ezekkel az élénkítőszerekkel, mert a mértéktelen fogyasztásuk idegességet, álmatlanságot és szívproblémákat okozhat. A vörös teának azonban megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem koffeinnel élénkít, ezért fogyasztásával ki lehet a negatív mellékhatásokat küszöbölni.

Az útviszonyok az elmúlt időszak ítéletidejéhez képest javultak: nagy mennyiségű havazásra nem kell számítani, de még mindig érdemes lassabban vezetni. Elzárt település és járhatatlan út már nincs, viszont az erősödő szél nehezítheti (főként az országúti) utazást. A gyakori frontátvonulás miatt ingerlékenység és koncentrációzavar is jelentkezhet, a fokozottan frontérzékeny sorőfök készüljenek fel erre- írja a Köpönyeg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik