Belföld

L. Simon László: ajándék a kultúránk, a nyelvünk és a történelmünk

Nagyszabású gálaműsorral emlékeztek meg tegnap a Magyar Kultúra Napjáról a Vörösmarty Színházban.

Az idei év Székesfehérvár életében kiemelkedő jelentőségű a Szent István Emlékév miatt is, így ennek szellemében közösen szervezte meg a város és a színház az ünnepi műsort, amelyen köszöntőt mondott L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A Magyar Kultúra Napja estéjén a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat Szele István, a Polgármesteri Hivatal Közművelődési Irodájának egykori vezetője vette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke pedig miniszteri elismerő oklevélben részesült.

Idén negyedszázada, hogy 1989 óta ünnepeljük ezen a napon a „Magyar Kultúra Napját” annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A 190. évforduló önmagában is alkalmat adhat arra, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, a 2013-as év azonban különösen fontos Székesfehérváron. A „szentistváni gondolatok” jegyében, intézmények és civil szervezetek összefogásával elkezdődött a város jelenkori kultúrtörténetének talán legjelentősebb, legnagyobb szabású, országos és nemzetközi programokat kínáló programfolyama, a 2013-as Szent István Emlékév.

A klasszikus és a kortárs művészetet felvonultató ünnepi műsort e nagyszabású közösségteremtő és közösségformáló vállalás szellemében állították össze a szervezők. A Vörösmarty Színház előcsarnokába lépve élő zenével fogadták az érkezőket. A műsor első részében az István, a király című legendás rockoperából mutattak be részleteket.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében megemlékezett a 975 éve elhunyt Szent István királyról és a 150 éve született Gárdonyi Gézáról. Kiemelte: „Székesfehérvár életében az évtized legfontosabb megemlékezés-sorozata a 2013-as Szent István Emlékév. A Magyar Kultúra Napja is erősíti azt, hogy ajándékként kell felfogni az egész kultúránkat. Egyedülálló a magyar nyelv, a népzene, a néptánc, a sikereink, és a kudarcaink is, amelyekből tanulnunk kell. Mi, székesfehérváriak és Fejér megyeiek egyszerre vagyunk patrióták és lokálpatrióták.”

„A kultúrpolitikát földrajzilag is értelmezni kell: számunkra azonos szellemi tartományt jelent Budapest, Csíkszereda, Csurgó, Tokaj, Kassa. Ajándék a kultúránk, a nyelvünk, népdalkincsünk, néptáncunk, történelmünk” – fogalmazott L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár a Magyar Kultúra Napján, és azt is elmondta: a 2013-as Szent István Emlékév méltó emléket állít államalapító királyunknak, amely kiemelt jelentőséggel bír a város életében – írja honlapján a Vörösmarty Színház.

L. Simon László az ünnepi köszöntőt követően miniszteri elismerő oklevelet adott át Bobory Zoltánnak, a Vörösmarty Társaság elnökének kiemelkedő irodalmi és szervezői munkájáért.

A műsor folytatásában az Alba Regia Táncegyüttes lépett színpadra Majoros Róbert Vers-lábak című koreográfiájával, amely Petőfi Sándor folklorizálódott verseit mutatta be a néptánc és a népzene segítségével. Ezt követően mai, magyar költők verseit tolmácsolták a Vörösmarty Színház művészei. A komolyzene is szerepet kapott az este folyamán. Kodály Zoltán és Bartók Béla egy-egy zeneműve csendült fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában. Ez az év különleges a szimfonikusok életében is, hiszen idén ünnepli alapításának centenáriumát a Drahos Béla fuvolaművész, karmester által vezetett zenekar.

A város által alapított „Pro Cultura Albae Regiae” díjat  dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át Szele Istvánnak. „Sokan, sokat tesznek azért a városban, hogy ne csak az év egy kiemelt napja szóljon a magyar kultúráról. Az ország történelmi fővárosában élve felelősek vagyunk a kultúra, a magyar nyelv ápolásáért. Szele István emberségével, tudásával, bölcsességével szeretettel szolgálta ezt a város. Ezért is köszönet illeti.”- hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

A „Pro Cultura Albae Regiae”díjat Szele István, a Polgármesteri Hivatal Közművelődési Irodájának egykori vezetője vehette át. Szele István – vagy ahogy a legtöbben ismerik, Szetya – közel három évtizedig szolgálta Székesfehérvárt, komoly része volt abban, hogy a város kulturális élete mind gazdagabbá vált. Szele István a Vas megyei Szelestéről indult, majd Szombathely érintésével több éven át Móron dolgozott. A megyeszékhelyre 1983-ban került. Az általa vezetett Közművelődési Iroda alapozta meg a mai székesfehérvári kulturális életet.

Szele István a róla készült laudációs filmben így vallott életéről: „Fontos volt számomra az indulás. A faluban tapasztalt erős összetartozás meghatározta a közösséghez való viszonyomat. Büszke vagyok arra, hogy pályafutásom során, kevés helyen dolgoztam, de ott sok időt töltöttem el. Öröm, hogy közel három évtizedig szolgálhattam Székesfehérvár kulturális életét.  Az elmúlt évtizedekben nemcsak a magyarságnak, de sokszor Európának is jó példával járt elől a királyi koronázó város.” Szele István méltatásában elhangzott, hogy szeretett városa érdekében végzett áldozatos tevékenysége, minden körülmények között erőt, hitet, tenni akarást adott és ad ma is.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Vegyeskar közös produkciójával ért véget a Vörösmarty Színházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik