Belföld

Bajnai veri Orbánt, de apad az Együtt 2014 népszerűsége

Együtt 2014 (Együtt 2014)
Együtt 2014 (Együtt 2014)

Mind a Fidesz, mind az MSZP fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól, miközben az Együtt 2014 Mozgalom nem tudta megőrizni a megalakulásakor mutatott jelentős vonzerejét – áll a Medián felmérésében, amelyet a csütörtöki HVG közöl.

Januárra megint nőtt a választani nem tudók vagy nem akarók aránya. Bajnai Gordon ezzel együtt a politikusok rangsorának előkelő negyedik helyén áll, valamivel megelőzve Orbán Viktort.

A tavaly júniusi mélypont óta valamelyest enyhült a lakosság pesszimizmusa, ám jelenleg is csak a válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Az elmúlt három hónapban kissé javult a kormány megítélése (az elégedettség mutatója 33 pontot tesz ki a százfokú skálán), de mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73 százalék, ezen belül a fideszesek 18 százaléka is) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját.

A Medián már októberben jelezte, hogy a „válságkormány” miniszterelnöke május óta rendre megelőzi Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Bajnai megítélése az átlagosnál is jobb azon „várakozók” körében, akik „biztosan” vagy „valószínűleg” elmennének egy közeljövőben tartandó parlamenti választásra, de még nincs kedvenc pártjuk.

Borúlátást mért az Ipsos is

Az emberek háromnegyede úgy érzi, rossz irányba haladnak Magyarország ügyei (17 százalék vélekedik e kérdésben pozitívan). Minden társadalmi rétegben a negatív mérleget vonók vannak többségben, és így van ez a különböző politikai közegekben is – kivéve a Fidesz táborát.

Az Ipsos legfrissebb kutatásában azt mérte, hogy a kormánypártiak kétharmada pozitívan értékeli az ország aktuális állapotát, negyedük kedvezőtlen véleményt formált. A pártválasztásukban bizonytalan, de valamilyen aktivitást mutató polgárok körében még az átlagosnál is többen (89 százaléknyian) vélekedtek negatívan a folyamatokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik