Belföld

Kósa leprimitívezte a szocialisták módszerét

kósa lajos (kósa lajos)
kósa lajos (kósa lajos)

Kovács László, az MSZP volt elnöke helyesnek tartja, hogy pártjának elnöksége kolozsvári ülésén korábbi álláspontját újragondolva hangsúlyosabb szerepet szán a nemzetpolitikai kérdéseknek. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke ezzel szemben úgy véli: a szocialisták primitív szavazatvadászatba kezdtek. A két politikus erről hétfőn, az M1 Az Este című műsorában vitatkozott.

Kósa Lajos szerint az MSZP a hétvégén azért tartott elnökségi ülést Erdélyben, hogy szavazatokat nyerjen a magyar kettős állampolgároknak a választásokig várhatóan mintegy félmilliósra bővülő körében. A szocialisták mindent megtesznek a hatalom megszerzése érdekében, “most a bocsánatkérésnek jött el az ideje” – fogalmazott Kósa Lajos arra utalva, hogy Mesterházy Attila pártelnök vasárnap elnézést kért a határon túli magyaroktól, amiért az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson “egy rosszul feltett kérdésre rossz választ” adtak. A Fidesz alelnöke szerint az MSZP-től teljes mértékben távol áll a nemzetpolitika területe, amit a párt elnökének megfogalmazása is bizonyít, hiszen szerinte azzal újra megbántotta a határon túli magyarokat.

Erdély nem Fidesz-domínium, ahova más párt ne tehetné be a lábát – reagált Kovács László. A szocialista politikus szerint nem igaz, hogy az MSZP soha nem törődött volna a határon túli magyarsággal. A korábbi szocialista kormányok érdemeként említette például a kisebbségi jogokat elismerő, Szlovákiával és Romániával kötött alapszerződéseket, valamint a státustörvény uniós szabályoknak való megfeleltetését, illetve romániai és szlovákiai alkalmazását. A Fidesz ezzel szemben szinte az összes környező országban megosztotta a határon túli magyarokat, ami érdekképviseletük gyengüléséhez vezetett például Szlovákiában és Romániában is – mondta.

Kósa Lajos ezt súlyos tévedésnek nevezte. Példaként hozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amelyet szerinte a kezdetektől csak a kényszer tartott össze, míg máshol a helyi magyarság vezetői tettek olyan lépéseket, amelyek megosztották szavazóikat. Utóbbira a szlovákiai Most-Híd párt megalapítását említette, az szerinte “vegyes felvágott”, és inkább a szlovák érdekeket képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik