Belföld

Kósa: 2014-re nem marad esélye az ellenzéknek

kósa lajos (kósa lajos)
kósa lajos (kósa lajos)

Kósa Lajos szerint 2014-re nem sok esélye maradt az ellenzéknek a győzelemre, mivel az országgyűlési választásoknak nem lesz második fordulója.

A Fidesz ügyvezető alelnöke Érden beszélt, ahol Arató András képviselőtársa meghívására tartott előadást. Kósa arról beszélt, hogy miért volt szükség a húsz éven át használt rendszer átalakítására, hogy a Fidesz mindig a választások második fordulójában vesztett – vette észre az Index az érdi önkormányzat által fenntartott Érdi Újságban.

Kósa elismerte, hogy 2010 után az új kormány sokszor olyan tempóban alakította át az életet, hogy „többeknek valóban nehéz lehet nyomon követni a változásokat, ezért nem is értik, hogy mi történik”.

A parlamentben egyébként Kósa Lajos volt a második forduló eltörlésének egyik indítványozója, ahogy a debreceni polgármester vetette fel az Alkotmánybíróság által megsemmisítetett választási regisztráció bevezetésének ötletét is.

Az országgyűlési választásokon az egyéni képviselő megválasztásánál volt szerepe az első forduló után két héttel megtartott második körnek. Az egyéni körzetekben eddig csak akkor dőlt el a választás az első fordulóban, ha valamelyik jelölt megszerezte a szavazatok legalább 50 százalékát. Ha nem volt ilyen, akkor a legtöbb támogatóval rendelkező három jelölt között került sor a második fordulóra. A Fidesz hivatalosan azzal indokolta a módosítást, hogy a legutóbbi választások tapasztalatai szerint a második fordulót szinte mindig az nyerte, aki az elsőt, ezért felesleges.

Török Gábor  politológus a Facebookon arra emlékezetetett, hogy 1998-ban az első fordulóban az MSZP a 176 választókerületből 113 helyen vezetett, a második fordulóban ebből összesen 54-ben szerzett mandátumot.

Kósa beszélt az oktatás átalakításáról is, mondván „nem jó a képzési rendszerünk, nem találkozik a felsőoktatási struktúra az élettel. Debrecen polgármestere kijelentette: „Mi mondjuk meg, mi a ponthatár, s aki e felett teljesít, az ingyen tanulhat. Magyarán: meghatározzuk, hogy akkor se mehetsz egyetemre, ha meg tudod fizetni, de tök hülye vagy.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik