Belföld

Kósa Lajos: Bud Spencer lehetne a fogyókúra reklámarca

Romboló Bajnairól, adósságátvállalásról, uniós szöszögésről és eklektikus IMF-ről beszélt Debrecen polgármestere a Nemzetnek.

„Az Európai Bizottságnak van egy téves elképzelése arról, hogy van még arca, amit menteni kell, de ezzel az erővel Bud Specer lehetne a fogyókúra reklámarca” – mondta Kósa Lajos a szombati Magyar Nemzetnek, arra a kérdésre, hogy vajon a grémium november hetedikei ülése után is marad-e Magyarország ellen a 2004 óta zajló túlzottdeficit-eljárás.

„Azt gondolom, nem merik úgy újraindítani az eljárást, hogy ez a strukturális alapok elvonásával járjon – summázott Debrecen polgármestere. – A világ csúfsága lenne, ha éppen egy olyan ország ellen folytatódna az eljárás, amelynek kormánya 2010-es hivatalba lépése óta minden évben úgy tartotta a maastrichti kritériumokat, hogy a bizottság ebben végig kételkedett. Ha megteszik ezt velünk, annak hihetetlenül rossz üzenete lesz az egész unióban, amely enélkül is recseg-ropog.”


Csak semmi szöszögés, fő a biztonság

Aztán végül oda lyukadt ki, hogy: „Szerintem az uniónak kár ezzel fárasztania magát, de ezzel együtt persze meg fogja csinálni. Ahelyett, hogy elnézést kérne a magyaroktól, lesz egy kis szöszögés.”

A Világbankot is eklektikusnak látja a politikus. „Az IMF is egy nagy szervezet, dolgozik ott rengeteg ember. Az egyik ezt mondja, a másik azt, néha összevissza beszélnek. Nyilván ott is megvannak a szerepek, jó rendőr, rossz rendőr.”

Bankalku

Az interjúban szó esik arról is, hogy az állam átvállalja az ötezer főnél kisebb települések adósságállományát, az ennél nagyobbaktól pedig a tartozás negyven százalékát. A polgármester úgy kalkulál, hogy még az idén kiegyenlítik a legnehezebb helyzetben lévő „kicsik” mínuszát, a többi önkormányzat púpját pedig február végéig veszik át.

Kósa szerint, ha az állam adósként belép a rendszerbe, azzal biztonságot nyújt a bankoknak. Cserébe arról tárgyalna a pénzintézetekkel, hogy „az ebből származó esetleges nyereséget hogyan lehetne megosztani egymással”.

Azok az önkormányzatok, amelyek 2002 óta visszafogták beruházásaikat, s emiatt nem halmoztak fel adósságot, a fejlesztéspolitikában kaphatnak majd kedvezményeket, ami jelentheti akár az elmaradt fejlesztésekhez szükséges önerő állami átvállalását, és speciális pályázatok kiírását is.

Kósa Lajos beszélt arról is, hogy gondolkodnak a stabilitási törvény módosításán, annak érdekében, hogy az megfelelő időt adjon az éven belüli finanszírozásra felvett önkormányzati hitelek kifuttatására.

Legvadabbak

A polgármester lekicsinylően szólt az október huszonharmadikán ismét a politika frontvonalába lépett Bajnai Gordonról és az Együtt 2014-ről. „Mindig lesz olyan választói csoport, amely a legvadabb dolgokat is elhiszi. Addig, amíg a többség nem ül fel a csodavárásnak, és azt gondolja, hogy reggel fel kell kelni, el kell menni dolgozni, mert csak ez lehet a boldogulás útja, nincs baj. Az olyan típusú alakulat, mint az Együtt 2014, arra alkalmas, hogy a rossz indulatokat valamilyen módon egy csatornába terelje, de abban biztos vagyok, hogy ebből alkotó munka nem születhet. A gyűlölködésre nem lehet építeni, csak rombolni lehet általa. Ráadásul annyira tarka a kép, hogy hihetetlen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik