Belföld

Fél Budapestet vinné a kormány március 15-én

orbán-beszéd (parlament, március 15, orbán-beszéd, )
orbán-beszéd (parlament, március 15, orbán-beszéd, )

Tizenkét nagyobb közterületre tartanak igényt idén az ünnepi rendezvényeik számára.

Összesen 12 nagy közterületet használna rendezvényterületként a kormány 2013. március 12. és 19. között – írja az Index. Az igényelt területek nagyságát egyenként ezer négyzetméterben határozták meg. A Főpolgármesteri Hivatal támogatja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kérelmeit.

Az elképzelések szerint igényt tartanának a Károly körút, az Astoria, a Múzeum körút, és a Kálvin tér területére. De övék lenne egy hétig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd is. Emellett bejelentkeztek az Üllői út teljes területére (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között) valamint a Baross utcára (a Kálvin tér és a Szentkirályi utca között) is.

A budai oldalon a Clark Ádám teret, a Döbrentei teret és a Szarvas teret, valamint az Attila utat (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között) foglalná le a minisztérium. És nemcsak március 15-ére, hanem más ünnepekre is biztosítanák maguknak a helyet már most – írja a lap.

Emlékezetes, hogy már tavaly januárban is nagy felháborodást keltett, hogy a kormány gyakorlatilag az összes nagyobb fővárosi közteret lefoglalta volna ünnepi rendezvényei számára 2014-ig. Válaszként a Milla akkor száz évre előre kért területfoglalási engedélyt a Szabad sajtó útjára minden március 15-ére és október 23-ára. Végül február közepére sikerült megegyezniük a kormánnyal a rendezvényhelyszínekről.

A tárca szerint fölösleges a hiszti

A KIM idén is a jogszabályoknak megfelelően nyújtotta be a közterület-használati igényeket a Fővárosi Önkormányzathoz – mondta a távirati irodának Kovács Zoltán. Az államtitkár szerint “a tavalyi hisztéria” után is kiderült, hogy a kormány “rendkívül rugalmas” az egyes helyszínek használatát illetően, így 2012-ben konfliktusok nélkül sikerült megegyezni az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselőivel a közterület-használatról.

A KIM célja most is az, hogy a rendezvények zavartalanul, jó hangulatban teljenek, kordonok nélkül.

“Ha bármely más szervezetnek, rendezvényszervezőnek igénye van a lefoglalt közterületekre, és az nem ütközik a rendezvények időpontjával, azt maximális rugalmassággal kezeljük, ahogy tettük eddig is” – jelentette ki Kovács Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik