Belföld

Fidesz-cenzúra vagy tervezés?

Az ellenzék szerint a kormány cenzúrázza március 15-ét. A kormányfői szóvivő szerint a területfoglalás a tervezés része.

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom felháborítónak tartja „azt a sunyi és kicsinyes eljárást, ahogyan a kormány megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzék március 15-i ünneplési lehetőségeit. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat közös területfoglaló játéka, aminek köszönhetően elfoglalták az egész belvárost, nevetségesen átlátszó törekvés arra, hogy az ellenzéki erők ne tudjanak demonstrációt tartani az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön”.

A 4K! azt követeli, hogy a kormány biztosítson lehetőséget arra, hogy az ellenzék is méltóképpen megemlékezhessen a ’48-as forradalomról. A 4K! arra bíztatja szimpatizánsait, hogy idén is vegyenek részt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű Facebook-csoport tüntetésén, amelynek helyszíne egyelőre kérdéses, mivel a rendőrség nem vette tudomásul a március 15-i tüntetés  bejelentését. A döntés ellen a fellebbezést a TASZ jogászai írják.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kormány azért foglalt le egészen 2014-ig fontos közterületeket március 15-ére, “mert állami ünnepeken állami ünnepségeket rendeznek, és helyes, ha a kormány előre megtervezi ezek helyszínét”. Mivel a közigazgatási minisztérium illetékes államtitkárságának világos menetrendje van, hogy milyen állami ünnepen hol és milyen állami rendezvény lesz, “mi sem természetesebb, mint hogy ezekhez helyeket foglaltak le, mert ezeknek az ünnepségeknek valahol lenniük kell” – fogalmazott a szóvivő.

Együtt a Köztársaságért – tüntetés a szociális és a szabadságjogokért elnevezéssel tömegdemonstrációt szervez március 10-re a fővárosi Kossuth térre a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A szervezet közleménye szerint tavaszra “a magyar társadalom tűrőképességének végső határaihoz érkezik. A megemelt adóterheket, a munkabérekre vonatkozó új szabályozásokat már mindenki saját bőrén tapasztalhatja”, miközben az új alaptörvényt nem érzi sajátjának.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom várja a szakszervezeteket és a különböző társadalmi szervezeteket is a március 10-re meghirdetett demonstrációra. A szervezet reményei szerint ezen legalább annyian részt vesznek majd, mint a D-dayen vagy az operaház előtti tüntetésen, mert a “magyar társadalomnak meg kell mutatnia, hogy az Orbán-kormány már elért a falig”. A szervezet támogatja “a legtöbb megmozdulást, amely a rendszer igazságtalanságai ellen szólal fel”.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az “Orbán-Tarlós tandem” lábbal tiporja a gyülekezési jogot, ezért a DK minden jogi eszközt bevet azért, hogy megváltoztassák azt a döntést, amivel véleményük szerint “kitelepítenék az ellenzéket” a fővárosból március 15-én. Vadai Ágnes független képviselő gyalázatnak nevezte, “hogy a triplabóvli miniszterelnök kiszorítja az ellenzéket Budapest szimbolikus tereiről március 15-én”.

Szerinte átlátszó az a módszer, ahogy “az állampárt el akarja némítani a kormány demokráciapusztító és milliókat földönfutóvá tevő politikája” ellen tiltakozó tömegeket. Közölte: a DK a jövőben részt vesz valamennyi ellenzéki demonstráción, és arra kér minden demokratikus ellenzéki pártot és civil szervezetet, hogy hasonlóképp tegyenek.

Az MSZP szerint március 15. ezentúl kormányünnep lesz, mert “Orbán Viktor láthatóan megelégelte, hogy a főváros utcáit elégedetlenkedő tömegek lepték el, akik őt szidalmazzák. Azonban akik Orbán Viktort kritizálják, azoknak nem jussuk egyetlen nemzeti ünnep sem, ezért a közigazgatási minisztériumban úgy döntöttek, két évre előre lefoglalják az összes számottevő teret és utcát Budapesten a kormány számára”.

Orbán Viktor anno közölte: a nemzet, a haza nem lehet ellenzékben. Most, hogy a „nemzet” kormányra került, már úgy gondolja, hogy az ellenzék nem része a nemzetnek, ezért nem is jár neki nemzeti ünnep. Egyik sem. Ma a lakosság 84 százaléka nem elégedett azzal, amit ő és pártja nemzettel, s hazával művel. Vagyis ma Orbán Viktor és a Fidesz logikája szerint Magyarországnak a 16 százaléka a nemzet, a 84 százaléka pedig…

Orbán Viktor tegnap még Strasbourgban hazudott demokratizmust az EP képviselőknek, ma pedig újabb jogosítványt vesz el az ellenzéktől. Két évre. A Fideszről ezzel ismét bebizonyosodott, hogy „gyáva”. Retteg a kritikától, reszket a vereségtől, közben sorra bukja el a korábban büszkén vállalt, hazugságra és lopásokra épülő intézkedéseit, melyekről egymás után derül ki, hogy nem más, mint puszta szélhámosság. Ez már a vég – emlékeztet az MSZP.

Az ellenzéki párt tudatja, hogy volt idő, amikor nem lehetett megtartani nemzeti ünnepeinket a történelmi helyszíneken. “De az igazi hazafiak akkor is illő módon emlékeztek meg hőseinkről, a rabigát leverő elődeinkről. Köztük volt Orbán Viktor is. Most éppen az ő vezérletével köszönnek vissza ezek az idők: bértapsolókkal, fizetett statisztákkal, államilag lekötött, lezárt helyszínekkel” akar a Fidesz nemzeti ünnepet ülni.

Az MSZP szerint “a magyar emberek szabadsághoz való jogát, nemzeti hőseink iránti tiszteletét, kegyeletét nem akadályozhatja meg egy lelepleződéstől, bukástól rettegő kormány szánalmas intézkedése. Bármit is tesznek, a demokráciát, a szabadságot követelő többség meg fogja tartani nemzeti ünnepeinket, ki fog állni a magyar szabadságért, és hitet fog tenni amellett, hogy az azt veszélyeztetőket elzavarja”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik