Belföld

A pestisből született templom

Az utolsó nagy pestisjárvány 1738-ban tombolta ki magát Magyarországon és Székesfehérváron is. A fekete esztendő után fogadalmat tettek, és kápolnát építettek a fehérváriak.

A Rákóczi-féle szabadságharc idején, 1708-tól hatalmas pestisjárvány söpört végig az országon. A szabadságharcnak 80 ezer áldozatát tartották számon, míg a döghalál 410 ezer(!) embert vitt el. Az utolsó nagy járvány 1738-ban gázolt végig Magyarországon, és nem kímélte sem az alföldeket, sem a hegyeket. A járványok megszűnése után barokk emlékoszlopokat állítottak országszerte.

Székesfehérvár valamennyi életben maradt lakója viszont 1739. január 20-án fogadalmat tett Szent Sebestyén tiszteletére, és e fogadalmát megerősítve kápolnát épített Felsővárosba. A székesfehérvári katolikus hívők fogadalmukat azóta minden esztendőben megerősítik a Szent Sebestyénről elnevezett templomban, amit a felsővárosiak saját erejükből többször megmentettek a pusztulástól. Az idei ünnepi szentmisét követően a szokásoknak megfelelően a felsővárosiak farsangi fánkkal, forró teával, forralt borral köszöntötték a templomukba látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik