Belföld

Külföldre küldi a diákokat a kormány

diákok (diák, felvételi, )
diákok (diák, felvételi, )

Meghirdették a Campus Hungary programot, amellyel magyar egyetemisták tanulhatnak ösztöndíjjal külföldön.

Havi 150-220 ezer forint ösztöndíjat kaphat külföldi tanulmányokra az a hallgató, aki sikeresen pályázik a most meghirdetett Campus Hungary programra. Ez egy új ösztöndíjprogram, amelynek keretében uniós és unión kívüli országba is eljuthatnak a – már egy itthoni felsőoktatási intézményben sikeresen minimum két félévet elvégzett – diákok. A pályázó maga dönthet arról, hogy melyik országba szeretne utazni, nem előfeltétel a küldő és a fogadó egyetem közötti megállapodás, ezeknek mindössze jóvá kell hagynia a pályázott tevékenységet.

Március 10-ig lehet pályázni féléves részképzésre és szakmai gyakorlatra, rövid tanulmányutakra, nyári-téli egyetemre, csoportos tanulmányútra, kutatóprogramra és konferenciára is.

Navracsics Tibor a programindító konferencián azt mondta, a program beindításával Magyarország visszatért a mindennapi élet tekintetében is az európai szellemi közéletbe. Kiemelte: egy olyan folyamat indul el, aminek mindenki haszonélvezője lesz, és sikere mindannyiunkon múlik. „Ha saját hibánkból nem tudunk egyenrangú félként részt venni Európa szellemi pezsgésében, akkor saját magunkat rekesztjük ki Európából” – szögezte le.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a tehetős családokból származó fiataloknak adasson meg a külföldön tanulás lehetősége. Rámutatott: az is a Campus Hungary program célja, hogy népszerűsítsék a magyar egyetemek világát külföldön.

Kiemelte: a felsőoktatás reformjának egyetlen célja lehet a minőség, ami egyben versenyképességet is jelent nemcsak itthon, hanem nemzetközi összehasonlításban is. Az alulfinanszírozottság és pazarlás ma egyszerre van jelen a felsőoktatásban – jegyezte meg.

A felsőoktatási intézmények adósságcsapdából való kimentése az idei év feladata – hangsúlyozta, megerősítve: minden adósságot, ami akadályozza az előrelépést, át fognak vállalni. Jelezte: a kormány szerdai ülésén tárgyal arról a 10 milliárdos előirányzatról, ami a kiváló egyetemek támogatását célozza. A képzési kínálatban is van egyfajta torzulás, ma 800 szakon lehet tanulni – fűzte hozzá Balog Zoltán, aki feltette a kérdést, hogy ez valóban a piaci igényeknek megfelelő-e.

A miniszter kitért még arra: ma a hallgatók több mint egyötöde olyan állásban tud elhelyezkedni, amihez diplomára nem is lenne szükség.

A program a TÁMOP keretében 3,62 milliárd forintos támogatással valósulhat meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik