Belföld

Bayer Brüsszelt is kiakasztotta

Bayer Zsolt (bayer zsolt)
Bayer Zsolt (bayer zsolt)

Az Európai Bizottság alelnöke is elítélte a publicista cigánysággal kapcsolatos kijelentéseit.

Teljességgel elfogadhatatlannak minősítette az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnöke Bayer Zsolt magyar publicista cigánysággal kapcsolatos legutóbbi állásfoglalását. Viviane Reding – csütörtöki osztrák médiabeszámolók szerint – hangsúlyozta, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az EU-ban.

A brüsszeli bizottsági alelnök örömének adott hangot amiatt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elítélte a szóban forgó, teljességgel elfogadhatatlan kijelentéseket. Reding azt várja a magyar illetékesektől, hogy emlékeztessék az embereket arra, mivel érdemelte ki az EU a Nobel-békedíjat. Az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani, úgy a romák, miként az összes többi uniós polgár vonatkozásában – hangsúlyozta.

Bayer Zsolt nagy vihart kavart cikkének ügyében Josef Weidenholzer osztrák szocialista párti EP-képviselő – a szocialista EP-frakció további három tagjával együtt – fordult az Európai Bizottsághoz, és erre válaszképpen született meg Viviane Reding nyilatkozata.

A Magyar Hírlapban szombaton megjelent cikkel foglalkozott csütörtökön a Libération című francia és a Der Standard című osztrák napilap is. Közben a publicistát többen feljelentették, ezt azonban csütörtökön elutasították. A Budapesti XIV. és XVI. kerületi Ügyészség szerint Bayer nem követte el a közösség elleni izgatás bűntettét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik