Belföld
orvos(430x286)(1).jpg (orvos)

Megvan az “Év kórháza”

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2013. 01. 10. 11:03

Korábban a témában:

Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban megtört az utóbbi évek vidéki fölénye. Az „Év kórháza 2012” címet a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érdemelte ki, minden kategóriában magas pontszámmal díjazták a betegek. A 47 fővárosi intézmény közül még egy került a 2012-es díjazottak közé: Közép-Kelet Európa legnagyobb gyermekgyógyászati intézménye – a Heim Pál Gyermekkórház – kapta a legmagasabb pontszámot az ellátás kategóriában.

heim pál gyermekkórház mikulása (mikulás, heim pál gyermekkórház, )
Mikulás-nap a Heim Pál GyermekkórházbanFotó: MTI / Bruzák Noémi

Csupán hajszálon múlott, hogy 2010-es és 2011-es győzelme után a Bács-Kiskun Megyei Kórház 2012-ben nem lett ismét címvédő. Ezúttal a megszerzett pontszámok az összesített lista második helyére emelték a kecskeméti intézményt, amely az ország egyik legnagyobb kórháza: évente körülbelül hatvanezer fekvőbeteg gyógykezelése történik itt. Harmadik helyezést ért el a karcagi Kátai Gábor Kórház, melynek szülészete 2012 őszén már kapott egy rangos elismerést.

A Fejér-, a Békés- és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények betegei voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest VII. és XIV. kerületének lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a kórházak.

Az összesített verseny nyertesei:

1. Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest: „Év kórháza 2012″
2. Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (2. helyezés)
3. Kátai Gábor Kórház – Rendelőintézet, Karcag (3. helyezés)

  A kategóriák győztesei:

  • Orvos-szakmai ellátás kategória: Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém
  • Ápolás- és szakszemélyzet kategória: Margit Kórház, Csorna
  • Infrastruktúra kategória: Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa
  • Ellátás kategória: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest
  • Környezet és tisztaság: SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika, Szeged
  40 ezer voks
  A HáziPatika.com által nyolc évvel ezelőtt alapított „Év kórháza” díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek, akik két hónapon át tartó internetes szavazáson értékelték az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket, idén több mint kétszázat. A www.evkorhaza.hu oldalon öt kategóriában – orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, valamint környezet és tisztaság – összesen több mint negyvenezer szavazat érkezett a 2012. október 15-től december közepéig tartó voksolási időszakban.

  Nincs pulzusa, mégis él

  A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán ültettek be először Magyarországon végleges műszívet egy 51 éves férfinak tavaly októberben. A félkilós, körülbelül 10 centiméteres – Egyesült Államokban gyártott – szerkezetre két hetet kellett várnia a betegnek, maga a műtét pedig 2-2,5 óráig tartott.

  A műszív tulajdonképpen egy miniatűr pumpa, ezt ültették a férfi testébe, ez áramoltatja a vért, és támogatja a jelentősen legyengült szíve működését. A betegnek gyakorlatilag nincs pulzusa, mert a pumpa folyamatosan biztosítja a keringést. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön hordja (kettőt a szerkezetben, kettőt pedig a töltőn), ezáltal nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

  Műszíves beteg (Műszíves beteg)
  Fotó: Neményi Márton

  A műszív beültetése körülbelül két szívtranszplantációs beavatkozás árába, azaz csaknem 18 millió forintba került, amelyet az Országos Egészségügyi Pénztár – egyedi elbírálás alapján – finanszírozott.

  Megduplázódott szívátültetések

  2012-ben fél év alatt több szívátültetés történt, mint 2011-ben egész évben: augusztus közepéig 19 szívátültetést hajtottak végre, míg két évvel ezelőtt összesen 14-et. Tavaly a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben pedig 3 kisgyermek kapott új szívet.

  vissza a címlapra

  Legfrissebb videó mutasd mind

  Kommentek

  JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11: Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
  Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
  24-logo

  Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
  küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
  Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
  a böngésző beállításaiban.