Belföld

Nem csapolják importnyugdíjasok a tb-kasszát

nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )

Balog miniszter (Emmi) válaszolt Gúr képviselőnek (MSZP).

A minisztertől az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy „Hogyan történik a jogosulatlan nyugdíjjárandóság felvételének szankcionálása?”, „Hogyan és kinek kell bejelentést tenni halálesetről?”, illetve „Hová tűntek nyugdíjjak?”. A három kérdésre a miniszter ugyanazt a választ adta három külön parlamenti irományban.

Balog Zoltán válaszában emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Ukrajna között a nyugellátásokat „a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között a szociális ellátás területén való együttműködés tárgyában Budapesten, az 1962. december 20-án kötött egyezmény” alapján állapítják meg. Ez az egyezmény területi elven alapul, amely azt jelenti, hogy a nyugellátást az állandó lakóhely szerinti ország nyújtja, a két országban együttesen megszerzett szolgálati idők alapján. Az egyezmény alapján nem fordul elő, hogy ukrán állampolgár részére Ukrajnába utal nyugellátást a magyar nyugdíjfolyósító.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Mint korábban megírtuk, egy lap azt állította, hogy naponta százával járnak át Magyarországra ukrán időskorúak a magyar nyugdíjukért. A Balog miniszter által is hivatkozott rendeletet kijátszva hamisítványnak tűnő papírokkal igazolnak magas nyugdíjjogosultságot az ukránok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik