Belföld

A kormány majd megoldja a nyugdíjas orvosok bérezését

Háziorvos (háziorvos)
Háziorvos (háziorvos)

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint "rendezik" anyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai – a jövő év közepétől nem kaphatnaknyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.

Orbán Viktor kormányfő az Idősügyi Tanács keddi ülésén a testület egyik tagjának, a fideszes Iván Lászlónak a kérdésére válaszolva azt mondta: egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük – ismertette a miniszterelnök.

Ezt követően Szócska Miklós, a kormány honlapján kedden közzétett videoüzenetében azt mondta, hogy olyan ágazatokban, ahol utánpótlásgondok vannak, értelemszerűen a nyugdíjkorhatár után is dolgozhatnak a kollégák.

Mint mondta: egy transzparenciát növelő beavatkozás hoz majd változást, amelynek lényege, hogy lehetőség szerint mindenki egy forrásból kapja jövedelmét. Olyan esetekben, ahol kettős folyósítás van, nyugdíj és munkabér, ott úgy rendezik a fizetéseket, hogy egy forrásból érkezzen a kollégák a bére – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik