Belföld

Bajnai egységes kiállást sürget Bayerrel szemben

bajnai gordon (bajnai gordon)
bajnai gordon (bajnai gordon)

Jobb- és baloldali demokraták egységes kiállását sürgeti Bayer Zsolt szombati írása miatt Bajnai Gordon. A Haza és Haladás Egyesület elnöke közleményében azt írta: a publicista foltot ejtett a Fidesz és Orbán Viktor becsületén, ezért "Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt".

A volt kormányfő felidézte, hogy a magyar politikai élet képviselői tavaly decemberben korábban nem látott egységet mutattak: a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása miatt rendezett, nácizmus elleni tüntetésen rajta kívül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is felszólalt.

Ma ugyanerre az egységes kiállásra van szükség – írta Bajnai Gordon, hozzátéve: tűrhetetlen, erkölcstelen és embertelen, hogy Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban megjelent írásában “állatoknak nevezte honfitársaink egy csoportját”.
“Bayer Zsolt nem demokrata, mert vélt vagy valós konfliktusait erőszakkal akarja megoldani, mert magyar állampolgárokat a saját hazájukban fenyeget, és (…) rasszista, mert emberek egy csoportját igaztalan általánosítások alapján bélyegzi meg és rekeszti ki” – olvasható a közleményben.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt is megemlítette, hogy az újságíró Orbán Viktor miniszterelnök barátja és a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa. Ezért szerinte a kormányfő nem maradhat néma ebben az esetben, “amiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül Bayer Zsolt uszítását a Fidesz sem”. Hozzátette: a méltányosabb közbeszéd és közgondolkodás kialakításában mindenkinek van felelőssége.

Madarat tolláról

“Meg kell válogatnunk a barátainkat és a politikai szövetségeseinket, a párttársainkat is. (…) Bayer Zsolt foltot ejtett Orbán Viktor és a Fidesz becsületén: Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt” – írta Bajnai Gordon, hozzáfűzve, “a kirekesztés bűne nem kisebb akkor, ha szövetségesünk vagy párttársunk fogalmazta meg a gyűlölet szavait”.
“A Fidesz adjon félreérthetetlen, szervezeti választ Bayer Zsolt cigánygyűlölő írására, valamint arra, hogy megtűri-e tagjai között azokat, akik ilyen és ehhez hasonló kirekesztő, gyűlöletkeltő ideológiákat képviselnek és terjesztenek Magyarországon” – szólított fel a volt kormányfő.

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: “Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok.” Hozzátette, “a tények pedig azok, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (…) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.”

Nyilas szellemiség

A Demokratikus Koalíció (DK) közben felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást Bayer Zsolt ellen. Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján fertelmesnek, undorítónak és visszataszítónak nevezte, hogy “a nyilas szellemiségű Magyar Hírlapban Orbán Viktor miniszterelnök barátja cigányállatnak nevezett magyar embereket és egyértelműen, tudatosan és előre megfontolt szándékkal népirtásra buzdított”.

A DK arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, civilszervezeteket és egyházakat, hogy vasárnap közösen tüntessenek azért, hogy Bayer Zsoltot kizárják a Fideszből. Felidézve, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, valamint Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere is elhatárolódott az írástól. Vadai Ágnes azt mondta, nem elég magánvéleményeket megfogalmazni, a Fidesznek kollektíven kell fellépnie az ügyben.

A Magyar Hírlap publicistája cikkel válaszolt a bírálatokra.

Akihez nem jutott el

Megkerestük Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, az Országos Roma Önkormányzat elnökét.

A beszélgetés szó szerint:

Jó napot, Farkas Flóriánt keresem.

Én vagyok.

Mi a vélemény a január 5-én megjelent Bayer Zsolt írásról?

Nem tudom. Nem is olvastam.

De halott róla?

Ő… Nem, de meg kell néznem.

Mi az oka, hogy még nem?

Nem tudom, miért nem jutott el hozzám. Most is vagyok egy helyen.

Esetleg idézhetnék belőle önnek?

….

Ajánlott videó

Olvasói sztorik