Belföld

Navracsics kizárná Bayert a Fideszből

Navracsics Tibor miniszter szerint nincs helye egy közösségben olyan embernek, aki állatoknak nevezi emberek egy csoportját.

“Mélyen elítélem ezeket a mondatokat” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt a szombati Magyar Hírlapban a szigethalmi késelés kapcsán állatokhoz hasonlította a romákat.

A műsorvezető Kálmán Olga kérdésére, miszerint van-e helye a Fideszben Bayer Zsoltnak, Navracsics Tibor azt mondta: “úgy gondolom, olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja”.

Bayer írásáról az LMP hétfőn azt mondta, hogy szerintük az kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. A Lehet Más a Politika úgy gondolja: a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót.

A Demokratikus Koalíció részéről Niedermüller Péter nyílt levélben felidézte, hogy Rogán Antal beszédet mondott az antiszemitizmus elleni tömegtüntetésen december elején. Véleménye szerint ezért elvárható, hogy a frakcióvezető – ha komolyan gondolja, amit akkor mondott – a Bayer Zsolt “förtelmes” írásában kifejeződő “mélyen embertelen, aljas szemlélettel szemben” is felemelje a szavát.

Seres László, a hvg.hu publicistája arra emlékeztetett hétfői cikkében, hogy a fideszes Deutsch Tamás EP-képviselő aki a fiatal MTK-s sportoló megkéselésével kapcsolatban kerek perec kijelentette: “…szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg”. Másrészt Deutsch volt az, aki korábban kiállt Bayer mellett, mondván, hogy ő nem antiszemita. A gesztus az gesztus, várjuk Deutsch Tamás legújabb tweetjét – írja cikkében Seres.

Bayer kizárását a Fideszből sokan mások is szorgalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik