Belföld

Hoffmannak esze ágában sincs lemondani

hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)
hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)

Az államtitkár szerint nincs szükség pedagógussztrájkra, hiszen 20 százalékot meghaladó béremelés vár a tanárokra. A lemondásra pedig egyáltalán nem gondolt, mivel nem szokása megfutamodni.

Az oktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a béremelés jelentősen magasabb lesz annál, mint amekkorát a pedagógus-szakszervezetek az egész közszférának követelnek. Hangsúlyozta, a bérrendezés két lépcsőben megy végbe: az első szakaszban automatikus emelésre kerül sor, majd a minősítések után a besorolásoknak megfelelően tovább növekszik a fizetés.

Az életpályához rendelt munkaidő-szabályozás szerint a Magyarországon ma mindenki számára kötelező heti negyvenórás munkaidő 80 százalékát kötött munkaidőnek tekintik. Ezt a 32 órát nem feltétlenül az iskolában kell eltölteni, például a kirándulás vagy múzeum-, színházlátogatás is beleszámít. A heti munkaidő húsz százalékát a tanítók, tanárok továbbra is szabadon használhatják fel – ismertette Hoffmann Rózsa.

Az eddigi eredményekről szólva kifejtette, „korszerű, igazságos, az alaptörvényünkből eredeztetett értékrendet közvetítő, a tanulási, fejlődési esélyeket mindenütt egyformán felkínáló rendszer alapjait teremtettük meg. Joggal remélhetjük, hogy 2013-tól lényegesen jobb korszak kezdődik a köznevelés világában”.

Arra a kérdésre, nem fordult-e meg a fejében, hogy a kritikák hatására visszavonuljon, azt válaszolta: a feladat elvégzésére Magyarország miniszterelnöke kérte fel, a változtatás joga is az övé. „Megfutamodni nem szokásom, az ígéreteimet pedig mindaddig, amíg rajtam múlik, betartom” – jelentette ki az államtitkár.

Korábban egyébként éppen a Magyar Nemzet tanácsolta egy publicisztikában azt: ha az oktatási államtitkár felajánlaná a lemondását, Orbán Viktor fogadja azt el. A kormánypárti lap akkor arra figyelmeztette a kormánypártot, hogy „a nagyarányú felhatalmazásból fakadó kiemelt felelősség nemcsak a technikailag kétharmados fölényt igénylő döntésekre érvényes, hanem átvitt értelemben is, minden egyes kormányzati intézkedésre. Arra is, amellyel visszavonnak egy korábbit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik