Belföld

Kormányhatározatban rögzítették az 55 ezres létszámot

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

Megjelent a magyar felsőoktatás megújításáról szóló kormányhatározat.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Közlönyben pénteken közzétett, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte határozat rögzíti, hogy nem lehet kevesebb 55 ezernél azoknak a hallgatóknak száma, akiket 2013-ban vesznek fel állami ösztöndíjas képzésre.

A határozat a preambulummal kezdődik, amely kimondja: a kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás minőségi megújítása mellett. A dokumentum első pontja azt szögezi le, hogy a kabinet határozottan elutasítja a tandíjalapú felsőoktatás kialakítását, majd megállapítja, hogy a 2013-as költségvetés a tavaly meghatározott forrás mértékéhez képest jelentős többletpénzt biztosít a felsőoktatásnak.

Ismertetik továbbá azt a döntést, amely szerint a jövőre általános felvételi eljárásban majdan felvett állami ösztöndíjas hallgatók létszáma – felsőoktatási szakképzésben, továbbá alap-, egységes, osztatlan, mester-, valamint doktori képzésben – nem lehet kevesebb, mint a 2012-ben általános felvételi eljárásban felvett, államilag támogatott magyar állami ösztöndíjas hallgatók létszáma, azaz legalább 55 ezer.

Arról is döntés született, hogy a 2013-as általános felvételi eljárás lezárása után a létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltséget (magyar állami ösztöndíj) annak pontos összege ismeretében a központi költségvetésből biztosítják.

A kormányhatározat rögzíti, hogy a 2013–2014-es tanévben magyar állami részösztöndíjas képzést nem hirdetnek meg.

HÖOK: az 55 ezer hallgató megoszlásáról is tárgyalnak a miniszterrel

A 2013-ban a felsőoktatásba felveendő legalább 55 ezres létszám képzésenkénti megoszlásáról és a hallgatói szerződésről is tárgyalnak szombaton Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői – mondta Kiss Dávid, a szervezet elnökségi tagja.

Az 55 ezres létszámmal “semmivel sem vagyunk előrébb, mint ahonnan elindultunk” néhány hete, miközben “napról napra változnak a koncepciók” és “elképzelhetetlen, hogy ebben bármiféle tudatosság is lenne” – tette hozzá.

A HÖOK elnökségi tagja sajnálatát fejezte ki, hogy bővült azon szakok száma, amelyeket kizárólag tandíj fizetése ellenében lehet elvégezni. Ezzel szerinte a kormány beismeri, hogy “nem mondott igazat akkor, amikor azt állította, hogy nem lesz tandíj”.  Ehhez képest most az a helyzet, hogy vannak olyan szakok, komplett szakterületek, amelyekről az állam kivonul.

Kiss Dávid hiányolta azt is, hogy “még mindig nem ment ki a hivatalos felvételi tájékoztató”, emiatt teljes bizonytalanságban vannak a felvételizők, akik “nem tudják, mihez kezdjenek”, a HÖOK ezért is kezdeményezte a szombati találkozót Balog Zoltánnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik