Belföld

A jövőjükért demonstráltak a diákok Nyíregyházán

Diaktuntetes-Nyiregyhaznal(960x640).jpg (keretszámok, diáktüntetés, nyíregyháza, )
Diaktuntetes-Nyiregyhaznal(960x640).jpg (keretszámok, diáktüntetés, nyíregyháza, )

2014-ben mi is szavazunk! - ez állt a Nyíregyházán demonstráló diákok egyik transzparensén. A szabolcsi megyeszékhelyen mintegy kétszáz fiatal vesz részt a facebookon meghirdetett "télirózsás demonstráción"szerda délután. A résztvevők sárga szalagot tűztek kabátjukra.

A Hősök terén összegyűlt fiatalok először petíciót nyújtottak át Vinnai Győzőnek, a megyei kormányhivatal vezetőjének. A petíció a Hallgatói Hálózat által megfogalmazott hat pont mellett egy levelet is tartalmazott, amelyen Vinnai Győzőt arra kérik, támogassa őket törekvéseikben úgy is, mint apa, akinek a gyerekei bizonyára szintén szeretnének továbbtanulni.

Vinnai Győző azzal az ígérettel vette át a nyíregyházi diákok petícióját, hogy továbbítja az oktatási kormányzatnak, “mert nekünk fontos, hogy minőségi felsőoktatás legyen Magyarországon, a diákok továbbtanulhassanak, s a megszerzett tudást itthon hasznosítsák.” Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy mindig itthon kell lenni, majd – mielőtt távozott – azt is elmondta: a HÖOK elnöke a mai kormánydöntést alkalmasnak tartotta a tárgyalásra.

A középiskolás diákok – akiket a főiskolások szolidaritásáról biztosított a Nyíregyházi Főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke is – ezután egymás után kértek szót. Elmondták: mindent megtesznek, hogy jogaikat képviseljék, fontosnak tartják, hogy vidéken is hallassák hangjukat. Egyikük úgy fogalmazott: “Itt állunk az Élet kapujában, és egy nem várt akadályt gördít elénk az a kormány, amelyik élhető Magyarországot ígért. Csakhogy a családok elszegényedtek, sokan külföldre menekülnek, de nem azért, mert nem szeretik a hazájukat, hanem mert olyan intézkedéseket vezet be a kormány, hogy erre kényszerülnek.”

A fiatalok úgy érzik, megfosztják őket a jövőjüktől, az álmaiktól, hiszen a gimnáziumban négy évig készültek egy pályára, s most, a felvételi előtt két hónappal derül ki, hogy oda nem jelentkezhetnek. Megfogalmazták azt is: Orbán Viktor nem a fiatalok, a diákok képviselőivel ült le tárgyalni, hanem a Fidelitasszal, “az Önök utánpótlásával”. “Nem tetszik a rendszer” – jelentette ki az egyik fiatal.

Azt hittem, ha szorgalmasan tanulok, küzdök a céljaimért, bejutok oda, ahová szeretnék, megvalósíthatom az álmaim – fogalmazott egy lány, szomorúan hozzátéve: de az utolsó évben azt tapasztalom, hogy a kormány nem támogat minket ebben. Orbán Viktor azt mondta: ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, mit csinálok – emlékeztetett egy felszólaló, majd hozzátette: “Nem érdekel, hogy mit mond Orbán Viktor, de az igen, hogy mit tesz. Ki fogok jönni a hidegben is demonstrálni, ezt nem tehetik meg velünk felvételi előtt két hónappal! Jogunk van a jövőnkhöz!”

A nyíregyházi középiskolások a héten megalakították a Felelős Diákok Szövetségét (FEDISZ), mely a szerdai demonstrációt is szervezte. Elmondták: több résztvevőre számítottak a demonstráción, de azt is tudják, sokan félnek kivonulni az utcára, retorzióktól tartva.

Egy szintén demonstráló édesanya, Szabó Csilla elmondta: három éve munkanélküli, és hiába keres, nem talál munkát Nyíregyházán. Ha semmi nem változik, kénytelen lesz Bécsben taníttatni a gyermekét, ahol nincs tandíj. A gyerek jó tanuló, s ott biztosan talál a tanulás mellett munkát, amiből az ottlétét finanszírozhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik