Belföld

Orbán és a gyevi bíró

Orbán Viktor diákokkal  (Orbán Viktor)
Orbán Viktor diákokkal  (Orbán Viktor)

A kormányfő szerint lesznek, akik a nyugdíjkorhatár elérése után is a közszférában dolgozhatnak.

Egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak – közölte a miniszterelnök.

A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük – ismertette Orbán Viktor az Idősügyi Tanács keddi ülésén a testület egyik tagjának, a fideszes Iván Lászlónak a kérdésére válaszolva.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai – a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.

Mint korábban megírtuk, a tiltás miatt, mentesség nélkül, egyik napról a másikra minden negyedik orvos akaszthatná szögre a fehér köpenyét, akár teljes intézmények lehetetlenülhetnek el, nemcsak az ügyelet megszervezésére, de a napi munkára sem lenne elég ember.

Alkotmányosan aggályosnak ítélte az intézkedést a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, aki szerint a döntéssel szerzett jog sérül, ráadásul visszamenőleg. A teljes életükön át nyomott bérért dolgozó orvosok megalázóan kevés pénzzel mennek nyugdíjba, azért kényszerülnek rá a munkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik