Belföld

Hová tűnt negyven kiló parizer?

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Bruckner Szigfridékkel zárta az idényt a Parlament. Üdv a t. Házból, a gázsprémentes Négyszögletű Kerek Erdőből.

“Amikor Bruckner Szigfrid, a kiérdemesült cirkuszi oroszlán először üvöltött föl, Vacskamati megjegyezte:

– Ijesztgetni akar bennünket.

A második ordításnál azonban már gyanakodni kezdett.

– Talán éhes – mondta.

– Lehetetlen – rázta a fejét Ló Szerafin, a kék paripa -, tegnap kapta meg a nyugdíját és negyven kiló parizert vett magának.

– Világos, telezabálta magát – vélte Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl. – Azért ordít, mert negyven kiló parizer nyomja belülről.

És ekkor megint fölhangzott a fájdalmas oú-aú-uó. Bruckner Szigfrid ordított. Keservesen.”

Ekképpen kezdi Lázár Ervin A fájós fogú oroszlán meséjét.

Oú-aú-uó

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján is láthattuk a hely éppen fogfájós Bruckner Szigfridjét. Napokig úgy állt a dolog, hogy Orbán Viktor napirend előtt szól a t. Házhoz, ám ő az utolsó pillanatban – állítólag fogorvosi kezelése miatt – visszakozott a felszólalástól. Csupán néhány percre ült be a patkóba, ahol kék helyettesével, Semjén Szerafinnal váltott pár kurta szót, s indult is kifelé. Csakhogy mentében megakasztotta királyi mozgását Rogán Aromo. A fékezhetetlen agyvelejű frakcióvezető mondott valamit, mire a Nemzet Oroszlánja visszaült a porond főhelyére, megvárta az első szavazást, nyomott rá egy igent, majd sörényébe túrva elsietett, így hagyva magára a seregletet a 2012-es év utolsó cirkuszi előadásán.


Fotók: Neményi Márton

Szerencsére nélküle sem maradtunk produkciók nélkül.

Délután tizenhárom órakor Kövér házelnök alig helyezkedett el a levezetői pulpituson, amikor az ülésteremben testidegennek számító LMP-s molinóval volt kénytelen szembesülni, melyet Szabó Tímea és Szél Bernadett feszített ki elé. A transzparensen a múlt heti hallgatói demonstrációkon elhangzott követelések listája volt olvasható.

„Takarítsák el!” – szólt a kövéri ukáz, elsőre sikertelenül. „Takarítsák el!” – szólt másodszor is a kövéri ukáz, immár sikeresen.

Komor Madonna

Helyre állt hát a rend, s indult a műsor. A t. Háznak először is igazolnia kellett egy friss képviselő, a mandátumáról lemondott Bödecs Barnát váltó jobbikos Suhajda Krisztián mandátumát. Az első kísérlet ezúttal is kudarcba fulladt, ugyanis kiderült, nincs elég ember a teremben. Kövér szemöldökráncolására kirohant pár fideszes a folyosóra kollégákra vadászni, minek köszönhetően az újrázást siker koronázta.


Suhajda – másodszorra összejött

Fellélegeztünk, hogy végre sínre került az ülésnap, ám láthatóan ördög bújt a Házban bő két éve komor madonnát alakító Szabó Tímeába, aki feledve a molinós mókát, széles mosollyal matricákat kezdett ragasztatni az évszázados márványfalakra. Akcióját Szabó Rebeka rögzített videóra mobiltelefonnal.

Kövér hipertóniás tünetekkel reagált az impertinenciára, és a „bohóckodás abbahagyására” szólította fel a szertelen csajokat, utalva rá, hogy a januártól felálló házőrség nem tűri majd az ilyes függelemsértéseket.

Szabó Tímeától utóbb tudtuk meg, hogy a Kétfarkú Kutya matricáit simította a falra, a viccpártnak tett régi ígéretét realizálva így. „Kövér tán le is gázsprézett volna, ha nem ülök vissza a helyemre” – órákkal később ekképp interpretálta még mindig nevetve a szitut lapunknak a képviselő.

Maskara

A tanév végi hangulatot a „bohóckodás” mellett néhány öltözék is fokozta.

Már a múlt hétfőn is elámultunk a képviselői szetteken, fumigáltuk mások mellett Hoffmann Rózsa kínai gépdefektben fogant türkiz kollekcióját és az elempés Ertsey Katalin piros malaclopóját. Ezzel, mint kiderült, olajat öntöttünk a tűzre, hiszen újfent vizuális sokkban volt részünk.

A demokratikus pártok most csak feszegették a határokat, a szélsőjobbosok viszont gúnyában is radikálisnak bizonyultak ezen a hétfőn. Hoffmann – dicséretes visszafogottsággal – a decens gardróbot nyitotta ki reggel, krémszín blézere alá lila pulcsit húzott, s a koranyolcvanas évek progressziójának áldozva kívül viselte hozzá a nagymedálos arany nyakláncot. Ertsey is csupán egy lepellel tette egyedivé megjelenését, míg párttársa, az emlegetett Szabó Tímea, napi hangulatának megfelelően TASZ-os pólót húzott. Osztolykán Ágnes Télapót idéző kollekciójával keltett föltűnést, egy fideszes honanya fehér műboát tekert nyakára, párttársa, egy ifjú a zöld póló kockás sállal párosítással kérdőjelezte meg a Ház tekintélyt.

Bezzeg a Jobbik. Alighanem az új frakciótag avatása kergette időviharba az élcsapatot – hagyományőrző egyesületek jelmeztárában találni annyi keresztsújtásos zubbonyt, ahányat magára öltött e képviselőcsoport. A civilben házaspárt alkotó Novák Előd-Dúró Dóra-duót emeljük ki: a hölgy piros bocskainája az úr fehér ingével és zöld bársony felöltőjével eleven nemzeti trikolórt formázott.


Zöld-fehér, piros

Sőt: a külcsín eklektikája döccenésmentesen szervült Dúró asszony mondanivalójába. „Azt kívánom a hallgatóknak, hogy a következő év boldogabb legyen, mint amilyen lesz” – ezt a paradoxont üzente a fizetős felsőoktatás ellen prüszkölő egyetemistáknak a honnő.

Cehh

A tandíj-ügy körül jó ideje áll a cirkusz. Kezdődött ugye azzal még 2008 márciusában, hogy a Fidesz a Gyurcsány-kormány leamortizálása érdekében beleállt a vizitdíjas-tandíjas népszavazásba. Akkor aratott Orbán, ám úgy tetszik, most eljött a közel öt évvel ezelőtti cehh rendezésének ideje.

Meg kell kérni a diploma árát, de közben tilos kiejteni szánkon azt a bizonyos szót. E teljesíthetetlen mutatvány legújabb truváját a hétvégén produkálta a Fidesz Szigfridje, amikor is kijelentette: eltörli a felsőoktatási keretszámokat. Mindez annak köszönhető – fogalmazott Rogán Aromo már hétfőn -, hogy „a kormány meghallotta a társadalomban megjelent félelem hangját”.

A szerdai kormányülésen ennek megfelelően az a rettegésűző döntés születik majd, hogy a jövő tanév új egyetemistáinak nem kell „költségtérítést” fizetniük. Két feltétellel: el kell végezni az egyetemet, majd pedig diplomásként Magyarországon kell elhelyezkedni.

A fönti dilemmát a Fidesz-frakció is megvitatta hétfő délelőtti, Orbán Viktor jelenlétében tartott ülésén. A felsőoktatáson kívül szóba került ott a polgári törvénykönyv módosítása és a földtörvény kétharmadossá tétele. Utóbbi témában mindössze egy fő szegült ellen a miniszterelnöki akaratnak: Ángyán József protestált a belső szavazáson. Amivel, úgy tudni, kiváltotta Orbán Viktor haragját. Állítólag az hangzott el: aki nem tart a frakcióval, jobban teszi, ha távozik a csapatból.

Csodabruckner Csodaszigfrid

De vissza az ülésterembe.

Szabó Tímeáék szórakoztató akcióit estébe nyúló viták és szavazások követték a zárónapon.

Bő hat évtized után lett háznagyunk, pontosabban háznagynőnk, a fideszes Mátrai Márta személyében, valamint új alkotmánybírót is választottak a képviselők, méghozzá a kereszténydemokrata Salamon Lászlót. Eztán természetesen az Országgyűlés is megszavazta a Fidesz-frakció délelőtti döntését a földtörvény bebetonozásáról. Voksoltak még közel két tucat kérdésben, egyebek mellett az új polgári törvénykönyv módosításáról, és arról is, hogy a képviselői és a polgármesteri poszt összeférhetetlensége csak a 2014 őszi helyhatósági választások után lép életbe.


Háznagynő

De mindez már a fogkezelt miniszterelnök nélkül zajlott. Vele együttérezve, előtte tisztelegve a lázárervini mesevéggel búcsúzunk idénre a t. Háztól.

„Bruckner Szigfrid vadul szökkent egyet, kidüllesztette a mellét.

– Épp a te szád jár! Egyáltalán hogy mersz engem megszólítani! Hol van a te fogad gránitba ágyazva, kiállítva az erdőn? Hol állítottak a te szemfogadnak emlékküvet? Sehol! Mert kinek a szemfogának van emlékküve? Gránitból, arany betűkkel! Kinek? Csodabruckner Csodaszigfridnek! Csodanekem.

A többiek földbe gyökerezett lábbal nézték. Megszólalni csak Dömdödöm tudott.

– Dömdödöm – mondta megrendülten.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik