Belföld

Egyetemfoglalás lett a tüntetés vége

A Humán Platform demonstrációja után több ezres diáktömeg vonult a Magyar Rádióhoz, Elérték, hogy a hírekben elhangozzon hat pontos követelésük. Majd 10 óra után elfoglalták a Színművészeti Egyetemet.

A Humán Platform demonstrációját követően a tömeg nagy része nem haza indult, hanem a Kossuth térre. Ott rögtönzött beszédeket tartottak. Ezután döntöttek úgy, hogy elmennek a Magyar Rádióhoz, ahol beolvassák követeléseiket. Kicsivel este nyolc előtt érkezett az épülethez a többezres menet.

“Aki dudál velünk van” – kiabálta az út során az autósoknak a diáktömeg. Sláger volt még a rigmusok között a “Gyertek velünk” és a “Ki nem ugrál Hoffmann Rózsa” – ez utóbbi a hidegben kifejezetten praktikus lehetett.

A menet elején haladó hallgatói hálózatos kisbusz hangosbeszélőjén este 7 órakor azt mondták be, hogy három diákot beengednek a rádióba – írta az index.hu. A tömeg útközben meg is szavazta, hogy három ember bemenjen a rádióba, hogy beolvassa a Hallgatói Hálózat követeléseit és ismertessék a Humán Platform kifogási jegyzékét.


A tömeg megérkezett a Magyar Rádió épületéhez; kattintson a képre! – Fotók: Neményi Márton

 

Amikor megérkeztek a Magyar Rádióhoz, az MTVA nevében átvették a petíciót, az összegyűlt diákoknak ez nem volt elég. „Menjünk be”, a „rádió a miénk”, “közszolgálat” skandálták. Nem szeretnénk erőszakot – nyugtatja a tömeget valaki egy hangosbemondó segítségével. Az MTVA munkatársa eközben főnökével konzultált telefonon, hogy teljesítheti-e a diákok követelését. Öt perc türelmet kértek. A diákok egyperces néma csendet tartottak a “demokráciáért”, ezt himnuszéneklés követte.

Az MTVA álláspontja nem változott, átveszik a peticiót, de megtagadták a követelések beolvasását. Orbán FM – adtak új nevet erre a Magyar Rádiónak. Végül újabb 15 perces várakozás után azt ígérték nekik, hogy egy aktivista bemehet, és a kilencórás hírekben beolvashatja követeléseiket.

Valóban elhangzott a hat pont, azonban nem egy aktivista olvasta be. Szerkesztett hír formájában került be a hírekbe, a várakozó tömeg felzúdult. Egyre többen kiabálták, hogy “menjünk be”. Végül az erőszakellenesek kerekedtek felül. Sokan elindultak haza. A diákok egy másik része a Színház- és Filmművészeti Egyetem felé vette az irányt, ahol hallgatói fórumot tartanak.

Toth Fruzsina Márta, a Haha képviselője azt mondta, szó szerinti beolvasást kértek a Rádiótól, ez nem történt meg. A Színművészetin fogják hallgatni a 10 órás híreket, mert megígérték, hogy akkor szó szerint beolvassák a követeléseiket. A Rádió előtt körülbelül 50-en maradtak, a rendőri készültség még mindig nagy – írja a hvg.hu

A Humán Platform hétfői demonstráció résztvevői a Színház és Filmművészeti Egyetemen tartott éjszakai nagygyűlésükön szerdára általános sztrájkot kezdeményeztek a köz- és felsőoktatásban – olvasható a portál cikkében.

“Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – a Népszabadság szerint így értékelte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén az országos diáktüntetéseket. A miniszterelnök szerint az ünnepekre véget érnek a tiltakozó akciók.

A kérdéses hat pont, aminek elhangzásáért küzdöttek:

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

 

Csend, sztrájk, alkotmánybíróság – így indult az este

A Humán Platform délután ötkor kezdődő demonstrációján a közoktatás, a felsőoktatás, a szociális szakmák, az egészségügy és a kultúrával kapcsolatos témakörökben beszéltek a szónokok.

A több mint ezer demonstráló az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt egyebek mellett azt skandálta, hogy “Nem hagyjuk!”, “Volt egy álmom: diploma”, a transzparenseken pedig többek között az állt, hogy “Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”, a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: “Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk”.

A rendezvényt Gulyás Márton nyitotta meg. „Az elmúlt egy hét szolidaritási akciói és a mostani demonstráció annak a bizonyítéka, hogy társadalmunk is együttműködést és megegyezést kíván” – emelte ki.

Másodikként Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szólalt fel. A közoktatásról beszélve először a tandíj, majd az iskolák államosítása ellen emelt szót. Bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak jogaik érvényesítéséért. “Türelmünk fogytán, ha arra van szükség, akkor bizony sztrájkolni fogunk” – tette hozzá. Beszéde után a demonstrálók hajtogatni kezdték: „Nem hagyjuk!”

Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője követte őt a pódiumon. “Nem “Nem elégszünk meg a félreérthető ígéretekkel, elég volt a hatalom egymásra mutogatásából, elég a kézi vezérlésből, a fejünk fölött hozott és átgondolatlan, másnapra már érvényét vesztő döntésekből” – fogalmazott a fiatal. Országos akciót jelentett be: szerdán kettőtől negyed háromig néma csendben a saját iskolája előtt állva várja a változást minden középiskolás, ez lesz a csend hangja.


Fotók: Neményi Márton

Turai Eszter arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. “Homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat”, „nem vagyunk hülyék – állapította meg a miniszterelnök szombati, belvárosi szórakozóhelyen tartott egyeztetése kapcsán a Hallgatói Hálózat képviselője. A tömegnek ez annyira megtetszett, hogy rigmusként át is vették. Nem balhézni akarunk, nem tettünk kárt semmiben, és erőszakmentesek maradtunk végig – tette hozzá a múlt heti megmozdulások kapcsán.

A Hír24 helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta: nem tömötten, de megtelt a Szalay utca. A tüntetők körülbelül negyede nem diák.

Valóságos médiasztár lett az egyetem, bár a gázsi hagy némi kivetnivalót maga után. „66 milliárd forinttal kurtította meg a Fidesz a felsőoktatásra szánt pénzt” – kezdte felszólalását Gács Anna az Oktatói Hálózat képviseletében. “Egy percig sem hittünk a fülünknek. Az Orbán-operett semmire nem adott választ, senki nem hiszi el, hogy finanszírozni tudják a tömeges ingyenes felsőoktatást” – fűzte hozzá a szombati Facebook-üzenet kapcsán.

Itt vagyunk, együtt vagyunk, nem alkuszunk – zárta mondandóját. Őt Misetics Bálint szociálpolitikus követte. Beszédében a Fidesz-kormány intézkedéseit sorolta fel, mindegyik elé hozzáfűzve: „nem a mi nevünkben”. A szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül”, holott a jóléti állam a demokrácia alapja – fogalmazott.

Nincsenek meg a feltételek a megfelelő szintű gyógyításhoz, annak ellenére, hogy a szakmai felkészültség tekintetében az élen járunk – mondta Csohány Ágnes a Magyar Orvosok Szövetségének képviseletében. Az orvoselvándorlást kárhoztatva arról is szólt, hogy mögötte sokszor nem anyagi, hanem szakmai okok állnak.

Nem hagyjuk, nem hagyhatjuk – kezdte mondandóját tüntetést megnyitó Gulyás Márton a Független Előadóművészeti Szövetségtől. Ahhoz, hogy ezt a minisztériumban lévők is hallhassák, a közönség segítségét kérte.

A szerencselovagok és dilettánsok térhódítása az érdemi munkát lehetetleníti el a kulturális területen – mondta. Felszólalásában pellengérre állította Kerényi Imrét, Markó Ivánt, Fekete Györgyöt, valamint Vidnyászky Attilát, a Nemzeti Színház frissen megválasztott vezetőjét.

Fekete György kijelentéseivel kiírta magát a demokratikus közéletből – jelentette ki Gulyás. „Mondjon le” – skandálta válaszul közönsége. Nem válhatunk kollaboránsokká, nem hagyhatjuk, hogy leraboljanak és kizsákmányoljanak minket – vélte.

A tüntetésnek nem sokkal este hat óra után lett vége, a szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy békésen hagyják el a helyszínt. A Humán Platform következő akcióját pedig januárra ígérték.

A hazánkban élők általános életkilátásai eddig is elfogadhatatlanok voltak, de a jelen intézkedéssorozat következtében a folyamat a nemzeti katasztrófa irányába mutat – olvasható a demonstráció Facebook-oldalán, melyet a „közvélemény tájékoztatása és a veszély felismertetése érdekében” szerveztek.

A kormányzat által létrehozott mega-minisztériumnak kulcsszerepet kell betöltenie az életkilátások és az általános életminőség-romlás megállításában – olvasható a bejegyzésben.

Este 10 óra után a HÖOK szűkszavú közleményben tudatta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet ma éjszaka a tüntető tömeg elfoglalta. Az egyetem elfoglalását az EHÖK támogatta, sőt elősegítette. A tömeg békés, a rendőri jelenlét határozott, de segítőkész” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik