Belföld

Hoffmann Rózsa: „nem lesz keretszám”

Az oktatási államtitkár arra számít, meglódul a felsőoktatásba jelentkezők száma azzal, hogy nem lesznek keretszámok. Hoffmann Rózsa ezt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban közölte újságírói kérdésre.

“Meglódulhat a jelentkezők száma erre a hírre, hogy nem lesz keretszám, és aki majd vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni, az ingyen tanulhat” – mondta az államtitkár, aki azt is hozzátette, a felsőoktatási felvételi eljárás nem változik, a diákoknak ugyanabból a tárgyból ugyanúgy kell érettségizniük, ahogyan eddig ismert volt, és a felvételi pontszámítás sem módosul.

Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke meggyőzte-e a frakcióülésen a kormánypárti képviselőket arról, hogy jó lesz az új felsőoktatási rendszer, Hoffmann Rózsa azt válaszolta: nem kellett meggyőzni őket, mert mindenkinek ez volt a véleménye. Azt is mondta, hogy semmilyen jelét nem tapasztalta a bizalomvesztésnek a kormányfő részéről.

Azt már nincs értelme firtatni, mi volt korábban, hiszen az egész felsőoktatási reform sokat alakult az elmúlt két és fél évben – reagált a különböző koncepciókat feszegető kérdésre, majd közölte: most arra kell koncentrálni, hogy a kabinet egyértelművé tette a célokat. “Nem akarunk olyan diplomákat kiadni, amelyek nem piacképesek, amelyek nem jó minőségűek, (…) tandíj márpedig nem lesz, és azt akarjuk, hogy aki itthon tanul, az itthon is maradjon” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Közlése szerint ezeket a célokat szolgálja az is, hogy nem lesznek keretszámok, “minőségi alapon lehet bekerülni a jó képzésekbe”.

Arra a felvetésre, hogy az új szisztéma szerint 10 480-nál több lesz-e a felsőoktatásban ingyenesen tanulók száma, az oktatási államtitkár megismételte: “nem lesz keretszám, aki eléri a ponthatárt, az ingyenesen tanulhat”. A további részletekre nem kívánt kitérni, mert – mint mondta – még zajlik a jogalkotói munka, a kormány pedig szerdán dönt, azt azonban megjegyezte, reméli, a diákok is elfogadják majd az új rendszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik