Belföld

Itthon tartaná a diákokat a kormány

Balog Zoltán  (Balog Zoltán )
Balog Zoltán  (Balog Zoltán )

A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni - közölte Balog Zoltán vasárnap.

Semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül és nem is látja azt szükségesnek – mondta az emberierőforrás-miniszter a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón.

Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti. A miniszter szerint az eddigi keretszámrendszer nem volt korrekt, a tanulni akaró diákok egy részét elzárta a felsőoktatástól.

Balog Zoltán egyúttal arra kérte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetőit, hogy a tervezett keddi időpont helyett már hétfőn tárgyaljanak a felsőoktatás átalakításáról. Kérését azzal indokolta, hogy így a szerdai kormányülésig a hallgatók javaslatait is be tudják építeni előterjesztésükbe.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón azt is elárulta, kik voltak azok a diákok, akikkel Orbán Viktor egy budapesti romkocsmában tárgyalt szombat délután. Ha kíváncsi a válaszra, ide kattintson!

Nagyon bizakodó a Fidesz

Délután közleményt adott ki a nagyobbik kormánypárt a felsőoktatási reformtervek kapcsán. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője azt írta, egyetértenek azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni. Nagy várakozással tekintenek a szerdai kormányülés elé, ahol döntenek a részletekről. Minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a diákok számára legjobb megoldás megszülessen. Az MSZP-t pedig felszólították, hogy “ne hergeljék a tanulni akaró, jó szándékú, jövőjükért aggódó diákokat.”

A szocialisták szerint Orbán Viktor a diákok jövőjével játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik