Belföld

Újabb támogatók a diákok mellett

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

A Doktoranduszok Országos Szövetsége sem ért egyet az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok csökkentésével, ezért csatlakozik a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája törekvéseihez. Szerintük ilyen komoly változtatást két évvel korábban be kellene jelenteni.

A szövetség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kifejtette: a keretszámok csökkentése – az esetleges kedvező hitelfinanszírozás ellenére – szűkíti a felsőoktatásba bejutás lehetőségét, és így a szegényebb diákok elől elzárja a társadalmi felemelkedés lehetőségét. Ez a tehetségek elkallódásához, a tudományos utánpótlás szűküléséhez vezet, kisebb, sokszor unikális tudományos műhelyek működésének ellehetetlenítését is okozhatja. Az állami ösztöndíjas férőhelyek számának drasztikus csökkentése már rövid távon is károsan hat majd a doktori iskolák beiskolázási lehetőségeire.

“A magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások erős előszelektálása semmiképp sem erősíti a magyar tudomány fejlődésének ügyét” – írták a doktoranduszok. Felszólítják az oktatásért felelős döntéshozókat, hogy haladéktalanul változtassák meg a felsőoktatás közelmúltban bevezetett finanszírozási rendjét.

Azt javasolják: jogszabályban rögzítsék, hogy a felvételi keretszámoknál 10 százaléknál nagyobb változtatást a bevezetés előtt legalább két évvel be kell jelentenie a mindenkori kormányzatnak, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés után – olvasható a Doktoranduszok Országos Szövetségének közleményében.

Hétfő óta országszerte több tiltakozó demonstrációt tartottak hallgatók az új felsőoktatási koncepció, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a héten már többször is beszélt arról, hogy a tiltakozásokat kiváltó számok még csak tervek, még változhatnak.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben újságíróknak azt mondta, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reform ügyét. Ma pedig leült diákok kis csoportjával beszélgetni, aztán a Facebokon, videoüzenetben arról beszélt, hogy nem lesznek keretszámok, teljesítmény alapján lesz ingyenes az egyetem és főiskola. Részletekről nem beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik