Belföld

Országos összefogásról döntöttek a hallgatók

elte-tüntetés (hallgatói tüntetés)
elte-tüntetés (hallgatói tüntetés)

Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája választmányi ülésén - tájékoztatta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerdán.

A fórum a tervek szerint a jövő héten tartja első ülését Budapesten. Munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia és a szakszervezetek is részt vesznek.

Az első tanácskozáson a résztvevők a minimális elvárásaikat egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg. Ha kialakították közös álláspontjukat, majd akkor tárgyalnak a kormánnyal. A közoktatási szereplőkkel ugyancsak egyeztetni szeretnének, mert fontosnak tartják a köz- és a felsőoktatás átalakításának összehangolását – jelezte Nagy Dávid.

Unokáinkat is sújthatja a keretszámcsökkentés

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel – közölte a szervezet szerdán. A szervezet szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket. A szakszervezeti tömörülés határozottan tiltakozik az ellen, hogy a továbbtanulás, a szakválasztás lehetősége szinte kizárólag az egyéni-családi jövedelemtől függjön – írta közleményében Kuti László, elnök.

Az ÉSZT nem tudja elfogadni a felsőoktatási intézmények ellehetetlenítését sem, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes szakterületek átmeneti vagy hosszabb távú kizárása a támogatási rendszerből évek, évtizedek múlva komoly gondot fog okozni a nemzetgazdaságnak.

A felsőoktatási keretszámok drasztikus megnyírbálása miatt a héten országszerte tiltakozó akciókat tartanak a diákok. A Műegyetemhez ma délután tízezer tüntetőt vár a HÖOK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik