Belföld

Nem lesz időre kész a Felvételi tájékoztató

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

A nagy átalakítások miatt csak a neten jelenik meg a törvény szabta időre a Felvételi tájékoztató. Csúszik a felvételi jelentkezés határideje is.

A kormány hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint a felsőoktatásban végbemenő változásokra, illetve „az internethasználat elterjedésére, és az elektronikus ügyintézési feltételek fejlődésére tekintettel” a törvényben előírt határidőig, vagyis december 31-ig idén először csak elektronikus formában jelenik meg a Felvételi tájékoztató. A megszokott nyomtatott formátumot az Emmi csak januárra ígéri. „Ezt követően legkésőbb január 31-ig jelenik meg az online tájékoztató hivatalos kiegészítése a felsőoktatási szakképzésekkel és az osztatlan tanárképzésekkel kapcsolatos információkkal.”

Megváltozik a jelentkezési időszak is. Az eddigi február 15-i határidő helyett még két hetet kapnak a felvételizők, akik március 1-jéig adhatják be a dokumentumaikat a felsőoktatási képzésekre, ezzel együtt az érettségi vizsgákra.

2013-ban nem változnak a felsőoktatási felvételi követelmények, nem változik a pontozási rendszer, és érdemben nem módosulnak a felvételi besorolás elvei sem.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény előírásai által szabályozott eljárásban a diákok újra csak osztatlan tanárszakokra jelentkezhetnek (és általános iskolai vagy középiskolai tanárok lehetnek), új képzési formaként találkozhatnak a felsőoktatási szakképzéssel, és „meg kell ismerkedniük a magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas és önköltséges képzés fogalmával, illetve azzal, hogy a nagyobb felelősségvállalás érdekében mindenkinek ki kell vennie a részét valamilyen formában a felsőoktatási tanulmányai költségeinek viseléséből”.

Az államtitkárság által szofisztikusan megfogalmazott bekezdést úgy fordíthatjuk le, hogy a diákoknak meg kell ismerkedniük azzal, hogy 80 százalékuk vagy teljes, vagy féltandíjat kénytelen fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik