Belföld

Húsz tonna gyógyszer a Dunában

duna (duna)
duna (duna)

A be nem vett gyógyszerek nagy része a csatornahálózatban köt ki, onnan pedig az élővizekbe, és ha azokból nyerünk ivóvizet, végül a csapvízbe kerül.

Férfi- és női hormonokat fedeztek fel a Dunában, illetve a bele folyó szennyvizekben. A felfedezések azért történhettek meg, mert az analitikai eljárások a korábbiaknál jóval érzékenyebbé váltak. A szennyvíztisztítók nem készültek fel az ilyesfajta szennyeződésre. Korábban azt gondolták, hogy a gyógyszermaradványok spontán lebomlanak, és mire a tisztított szennyvíz az élő- vagy öntöző vizekbe kerül, már nem marad belőlük semmi. A szteroid vegyületcsaládba tartozó női és férfihormonok azonban veszélyt jelentenek az élővilágra.

A további vizsgálatok arra irányultak, vajon az egyre divatosabb nem szteroid fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek úgyszintén előfordulnak-e a szennyvízben. Az eredmény itt is pozitív lett, az ilyen gyógyszereket több ország, közöttük Brazília, Hollandia, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovénia és az Egyesült Államok kutatói kimutatták a talajvízben, a folyók és a tavak vizében – Németországban még a csapvízben is.

Az új kihívásra reagáltak a kutatók és a szennyvíztisztítással foglalkozó vállalatok is. Többek között a nyíregyházi székhelyű Nyírségvíz, Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei mikrobiológiai módszerekkel vizsgálják a nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító hatóanyagok lebontási lehetőségeit, és azok beillesztését a szennyvíztisztítási technológiákba annak érdekében, hogy a továbbiakban ne jelentsenek veszélyt a felszíni vizek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik