Belföld

Egyre több a hamis gyógyszer

Különösen a testépítéshez használt szerekkel, a potencianövelőkkel és a fogyasztószerekkel kell vigyázni.

Idén novemberig 38 nyomozásban legalább 705 millió forint értékű hamis gyógyszert foglalt le Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tapasztalatok szerint a legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, de nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt is – mondta el Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője

Magyarországon egy-két százaléknyi volt tavaly a hamis gyógyszer, de az arány egyre növekszik. Ráadásul az interneten is egyre többen vásárolnak gyógyszert. A weben beszerzett készítményeknél pedig nem garantálható, hogy eredeti orvosságokról van szó – leszámítva az ÁNTSZ által regisztrált internetes gyógyszertárakból származó termékeket.

Tavaly 30 nyomozásban az ideinél kevesebb, körülbelül 493 millió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói. Az illegális szállítmányok általában légi úton érkeznek, és postai csomagként jutnak el a címzettekhez, vagy futárszolgálat szállítja házhoz azokat. Emellett közúti ellenőrzéskor is előfordul, hogy illegális gyógyszerre bukkannak a NAV munkatársai, különösen jellemző ez a szerb-magyar határon – tette hozzá a szóvivő.

Az adó- és vámhivatal nyomozói általában engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység miatt indítanak nyomozást, de jellemzőek az áru hamis megjelölése miatt indított nyomozások is. Előbbi esetben három évig terjedő, az utóbbi minősített esetben pedig – vagyis ha nagy mennyiségű vagy értékű áruról van szó – egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik