Belföld

Semjén: Végig jeles tanuló voltam

Habosodik a szakdoga-ügy. Semjén sajtótájékoztatott.

“Küldetésem a magyar nemzet újraegyesítésének a szolgálatára szól, évi százötvenezer magyar új állampolgár, akikért mindent elviselek, köszönöm” – ezzel a sajátos tématársítással zárta a szakdolgozat-botrányáról rögtönzött sajtótájékoztatóját Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Majd a “lemond?” típusú kérdéseket elengedve füle mellett távozott a rendezvényről.

Kurta előadásában politikai karaktergyilkosságnak nevezte a szakdolgozatával kapcsolatban kirobbant ügyet. Kijelentette: politikai ellenfelei “fekete PR-ral” karaktergyilkosságot készülnek elkövetni ellene.

“Politikai vitára, politikai harcra készen álltam és készen állok” – fogalmazott a kormányfő kereszténydemokrata helyettese, és minden erkölcsi természetű vádat visszautasított.

Kiemelte: szakdolgozata elkészítésekor mindenben az ELTE oktatóinak iránymutatása szerint járt el, és senki elől nem titkolt el soha semmit.

Mint a minap írtuk, nem lesz további vizsgálat az ELTE társadalomtudományi karán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozata ügyében. Azt ugyanakkor a háromtagú vizsgálóbizottság megállapította, hogy “súlyos tudományetikai vétség történt” – közölte Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja.

Rezümé

Tausz Katalin szerint a karon felállított háromtagú bizottság jelentős szövegegyezőséget állapított meg Semjén dolgozata és konzulense tanulmányai között, ugyanakkor az akkori felsőoktatási törvény alapján nincs jogi lehetőségük lépni az ügyben. Semjén Zsolt ekkor közleményben jelezte, tudomásul veszi az ELTE bizottságának hivatalos állásfoglalását.

A hvg.hu november közepén arról számolt be, hogy Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozata nagyjából negyven százalékban „más munkák átvétele, átfogalmazása, illetve fordítása”. Egy nappal később pedig azt írta a lap, hogy az ELTE-n egy évvel később megvédett szociológiai diplomamunkája jelentős átfedést mutat a teológiai értekezésével. A hvg.hu szerint az 1992-ben megvédett, 51 oldalas szociológiadolgozatból – melyben a főszöveg 46 oldal – 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése, rövidítése.


Napnál világosabb

A plagizálással vádolt miniszterelnök-helyettes pár nappal később kijelentette, nyilvános bocsánatkérést vár a hvg.hu-tól. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az ügy kapcsán azt mondta, a hvg.hu rágalomhadjárata kifulladt, és az elmúlt napokban hiteles és kompetens személyiségek sora állt ki Semjén Zsolt becsülete, tudományos munkássága mellett, függetlenül egyéb politikai vagy tudományos nézeteiktől. Emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó dokumentumokat maradéktalanul nyilvánosságra hozták, “ami által kártyavárként omlottak össze a hvg.hu irányításával koholt vádak”.

Még egy vár

Aztán újabb gyanús részeket találtak, ezúttal Semjén Zsolt a kormányzati portálon nyilvánosságra hozott szociológiai dolgozatának második, javított kiadásában, amely mintegy 22 oldalnyi pluszszöveget tartalmaz. A hvg.hu vizsgálata szerint azonban az új szövegből nagyjából 12-13 oldal lényegében szó szerint megegyezik Molnár Attila szociológusnak a Valóság című folyóirat 1993. évi 5. számában „Új vallási jelenségek” címmel megjelentetett elemzésével. Molnár az ELTE-n Semjén szakdolgozati konzulense volt – írta a hvg.hu. A lap szerint nem lehet tudni, hogy a szöveg Semjéné vagy Molnáré, mert egyikük sem hivatkozik a másikra, és a hvg.hu szerint úgy tűnik, hogy mindketten sajátjuknak tekintették/tekintik a kérdéses szöveget.

November végén az ELTE TÁTK már azt közölte, megkérdőjeleződött az oktatóik szakmai hitelessége. “Az elmúlt napokban Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának más szerzők által publikált tanulmányokkal való részleges azonosságára vonatkozó állítások láttak napvilágot a sajtóban, melyek az ELTE Társadalomtudományi Kart és intézményünk oktatóinak szakmai hitelességét is érintik. Ezen állítások valóságtartalmának tisztázására háromtagú bizottságot bíztam meg a mai napon” – írta akkor közleményében Tausz Katalin dékán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik