Belföld

Kitilthatnák az uszító képviselőt

orszaggyules(210x140)(1).jpg (országgyűlés)
orszaggyules(210x140)(1).jpg (országgyűlés)

A levezető elnök nemcsak a szót vehetné el, de ki is zavarhatná azt, akinek beszéde gyűlöletkeltő - az MSZP és az LMP közös javaslata szerint.

Az MSZP és az LMP úgy módosítaná az országgyűlési törvényt és a házszabályt, hogy gyűlöletkeltő felszólalások esetén a levezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül megvonhassa a szót a felszólaló képviselőtől, akit emellett akár az ülésnapról is kitilthat.

A szocialisták elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila és az LMP parlamenti képviselőcsoportjának élén álló Schiffer András csütörtökön ismertette közös javaslatukat, amellyel a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényegi vonásán alapuló csoportjaihoz tartozás miatti gyűlöletkeltésre irányuló kijelentéseket szankcionálnák.

Az ülést vezető alelnökök jogkörének módosítása Gyöngyösi Márton múlt hétfői, nagy vihart kavaró felszólalása kapcsán merült fel.

Schiffer András hozzátette, nem ez volt az egyetlen hasonló eset a Házban, ugyanis például a volt jobbikos,  jelenleg független Lenhardt Balázs az azonnali kérdések órájában  folyékonyan cigányozott, három percen keresztül”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik