Belföld

“Gusztustalanok!” – útban vannak a hajléktalanok

Van, akit egyáltalán nem zavarnak, de akad olyan is, aki összegyűjtené őket - az utca emberét kérdeztük: mi legyen a hajléktalanokkal.

Az Alkotmánybíróság egy hónapja alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. Orbán Viktor azonban egy pénteki rádióinterjúban úgy fogalmazott: az AB határozata “életszerűtlen”. Éppen ezért – közölte – a kormány egyeztetni fog az önkormányzati vezetőkkel, és nemzeti konzultáció keretében kikéri az emberek véleményét is a kérdésről.

A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az AB határozatának megfelelően, vagy „ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban”, amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

Az utca emberét kérdeztük – előkonzultációs, de korántsem reprezentatív célból -, zavarják-e a közterületeken élő hajléktalanok, és mit gondol a hazánkban egyre nagyobb méreteket öltő hajléktalanproblémáról.

Ünnepeltek, hiába

A Város Mindenkiért csoport koordinátora, Balog Gyula szerint a legfőbb probléma az, hogy a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd. Aktivista társaival együtt attól félnek, a „királyi szerv, Orbán Viktor és Tarlós István végül elérik a céljukat.”

„Pezsgőt bontottunk, amikor megszületett az AB határozata, most pedig elszomorodtunk, mert úgy tűnik, az Alkotmánybíróság véleménye mégsem mérvadó, és a demokrácia semmis Magyarországon. A döntéshozók nem hajlandók szociális úton megoldani a problémát, inkább erőszakban gondolkodnak. Állatoknak tekintik a hajléktalanokat, juhoknak, akiket kényük-kedvük szerint terelnek az akolba” – nyilatkozta lapunknak az aktivista.


Balog Gyula – Fotó: Kummer János

Balog Gyula szerint hajléktalanstratégia megvitatására lenne szükség, illetve „otthonokra”, például szociális bérlakásokra, ahol a hajléktalanok – az utca helyett – menedéket találhatnának maguknak.

Repkedtek a milliók

1,02 milliárd forint – ekkora összeget csoportosított át a kabinet tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó gazdasági konzultációra még júniusban. És nem ez volt az első eset, hogy a kormány több száz milliókat költött levelezésekre. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke korábban azt mondta, mivel “a miniszterelnök és kormányának politikája az emberek megkérdezésén, az együttdöntésen alapul”, a későbbiekben is várhatók újabb kérdéssorok.

345 millió forint – ez pedig az az összeg, amennyibe a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ felújítása került (csak nem harmadannyiba, mint a konzultáció). Az intézményben 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozó kapott helyet. Itt működne a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálat, továbbá az idős hajléktalanoknak kialakított 64 férőhelyes részleg is. A tervek szerint októberben nyitott volna, a XIII. kerületi önkormányzat jegyzője azonban szabálytalannak találta az épület kialakítását, és megtagadta a működési engedély kiadását.

Riportunkat a hajléktalan-kórházról itt olvashatja!

Százezer hajléktalan él Magyarországon

Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság 1 százaléka veszi igénybe a hajléktalanellátás valamely formáját. Mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2010-es adatgyűjtése alapján a regisztrált, az ellátást folyamatosan igénybe vevő hajléktalanok száma csaknem 30 ezer volt. Jelenleg 81 szervezet 147 ellátóhelyen biztosít valamilyen szolgáltatást (szállást, ételt, ruhát, szociális ellátást) a rászorulóknak – az adózók pénzén vagy adományokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik