Belföld

Készül Orbán levele a hajléktalanságról

hajlektalan(1)(960x640)(5).jpg (hajléktalan, )
hajlektalan(1)(960x640)(5).jpg (hajléktalan, )

A kérdések összeállítása előtt a miniszterelnök egyeztet még az érintett polgármesterekkel. Az alkotmánybírósági döntést is megtámadhatják, ha a többség azt mondja: nem ért egyet a novemberi határozattal.

Az Alkotmánybíróság egy hónapja alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában életszerűtlennek nevezte az AB határozatát. Közölte, hogy a kormány egyeztet az önkormányzati vezetőkkel, és „valószínűleg az emberekkel is fog”. A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az AB határozatának megfelelően, vagy „ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban”, amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

A kormányfő hétfőn a parlamentben megerősítette: nemzeti konzultációba kezd a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. Mint mondta, ha e vélemények eltérnek az AB-állásfoglalástól, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön ebben az ügyben.

A miniszterelnök sajtófőnöke kedden azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció kidolgozása. A kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor kormányfő konzultál az érintett polgármesterekkel. Havasi Bertalan azt is elmondta, hogy Orbán Viktor azokon a településeken fogja levélben kikérni az emberek véleményét, ahol ez létező probléma, így Budapesten és a megyei jogú városokban.

A mostani kezdeményezés illeszkedik az eddigi nemzeti konzultációk sorába, amelyek lényege, hogy a kabinet minden fontos kérdésben kikéri az emberek véleményét, a nemzeti ügyek kormányának tevékenysége ugyanis kezdettől fogva az emberekkel való együtt kormányzáson alapul – mondta a sajtófőnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik