Belföld

A parlamentig ér a felcsúti trágya

birkák (birkanyáj, )
birkák (birkanyáj, )

A rendőrség beszállt a nyomozásba, az LMP nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Néhány teherautónyi birkatrágya miatt mérgesedett el a viszony Felcsút polgármestere és a helyi juhász között, aki ismeretlen tettes ellen, lopás miatt tett feljelentést a Bicskei Rendőrkapitányságon. Váradi András azért fordult a rendőrséghez, mert néhány napja a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Búzakalász 66 Kft. munkásai elhordták komposztját, amit négy éven át gyűjtött, forgatott, kezelt. A férfi szerint félmillió forint kár érte. Váradi András ügyét immár a rendőrség is vizsgálja, bár a pásztor az ATV-nek azt mondta, a jelek arra mutatnak, hogy nem is a trágya volt a lényeg, már lezárták az utat is, amit használni szokott. A tévé szerette volna a polgármester-nagyvállalkozót is megkérdezni, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Nyílt levél Orbán Viktornak

Szabó Rebeka (LMP) azért fordult a kormányfőhöz, mert úgy látja: ami Orbán Viktor „legszűkebb pátriája, Felcsút környékén zajlik, szöges ellentétben áll azzal”, amit a kormány a nyilvánosság előtt képvisel. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány nyilatkozatai alapján joggal vélhetnénk, „egy becsületes, kétkezi munkából feleségével és kislányaival szegénységben élő, generációk óta birkatenyésztéssel foglalkozó juhászember valamiféle helyi hatalmasság gazdagodásának útjába kerül, akkor a kormányszervek és a hatóságok nem nézik tétlenül a kisemmizését”, de a valóság nem ez. .

Szabó Rebeka szerint azt mindenki tudja, hogy „minél feljebb van valaki a hierarchiában, annál inkább Önnek köszönheti pozícióját. Mészáros Lőrincre, Felcsút polgármesterére ez különösen igaz: bizalmi kapcsolatot ápol az Orbán-családdal, gazdasági szálakon is szorosan kötődik Önökhöz, elnöke az Ön kedvenc futballakadémiájának.” Az LMP politikusa ezzel magyarázza, hogy Mészáros „a környéken minden földet megkapott, amelyre pályázott”. Fuvarozó, építőipari vállalkozásából él, mégis a megye számos pontján szorított ki helyi gazdálkodókat a földszerzésből.

„A hűbérbirtokokat osztó állam Mészáros családját és cégét egy joghézagot kihasználva a maximális 1200 hektárt is meghaladó földmennyiséghez juttatta.” Az új földesúrnak került az útjába Váradi András, aki egyre reménytelenebb küzdelmet folytat. Szabó Rebeka szerint „Orbán Viktor csak egy alkatrész a magyar oligarchák szép új világában”, ha a miniszterelnök a becsületesen dolgozó, védtelen emberekkel szemben a gátlástalan hatalmasok pártját fogja.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr, Önnek választania kell, hogy a szegény gazdálkodók, a mindennapi megélhetésükért küzdő állampolgárok, vagy az új földesurak, a hatalmukkal visszaélők oldalára áll-e. Ha igaz, amit a kormánya naponta állít magáról, akkor nem hagyhatják, hogy Váradi Andrást és családját tönkretegyék. Ha nem igaz, akkor Mészáros Lőrinc ezúttal talán győzhet, Önök viszont veszíteni fognak – legkésőbb 2014-ben” – zárja sorait Szabó Rebeka, aki korábban azt nehezményezte, hogy csak Orbán kegyeltjei ismerhetik az állami földbérleti pályázatokról szóló adatokat.

Szabó Rebeka akkor is a miniszterelnökhöz fordult, amikor Mészáros Lőrinc úgy nyilatkozott az atlatszo.hu-nak, hogy mivel az összes alcsútdobozi földre egyedül pályázott, ezért nem is nyerhetett más, csak ő. Korábban Ángyán József a Hír24-nek azt mondta: a szóbeszéd szerint „Fejér megyében már 2011 elején eldöntötték az oligarchák, melyik föld kihez kerül. Konkrétan Kajászón két érdekcsoport vitte el mind a négyszázhetven hektárt: a felcsúti polgármester felesége meg egy kápolnásnyéki nádarató, akinek telekszomszédja a minisztérium földügyeket felügyelő államtitkára. Az ész megáll”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik