Belföld

Tizenötször drágább a víz nálunk, mint Dakarban

A 2013-as esztendő díjszabásairól rendelkezett a fehérvári önkormányzat: lesz díjcsökkentés, díjmentesség, díjnövekedés.

A fehérvári közgyűlés a jövő évi díjak módosításával is foglalkozott mai ülésén. Több díj mellett a vízdíjak is változnak, nem éppen előnyünkre. Fertő László, a Civil Fórum képviselője a vízdíjakkal kapcsolatban összehasonlítást tett a világ több pontjával: míg nálunk 3,3 dollár (középárfolyammal számolva) a víz díja, addig Dakarban 0,2, New Yorkban 0,8, de Rómában is lényegesen olcsóbb, mint egy dollár. Mondja meg valaki, miért van ez így? – tette fel a költői kérdést Fertő László, a világ egyik legnagyobb vízgyűjtőjének közepén.

Az utóbbi időszakban bőséggel esett szó a börgöndi reptérrel kapcsolatban, ami az adórendelet módosítása miatt ismét szóba került. A reptér beruházói kedvezményeket kaptak annak idején az önkormányzattól, hogy repülőteret alakíthassanak ki, de ezzel kapcsolatban semmit nem tettek – mondta felszólalásában Szigli István független képviselő. A témára reagálva Knizse Gyula szocialista képviselő megjegyezte: jó lenne, ha az önkormányzat nem a sajtón keresztül üzengetne, hanem az érintettek jelenlétében tárgyalná meg a reptérrel kapcsolatos gondokat, azért kéri, hogy az adórendelet módosítását halasszák későbbre, amikor a reptéri beruházók is jelen lehetnek.

Cser-Palkovics András polgármester a repülőtérrel kapcsolatban kijelentette: az önkormányzat a korábbi megállapodás minden pontját betartotta, míg a beruházó semmilyen kötelezettségének nem tett eleget, ráadásul az NFÜ-höz benyújtott pályázatát is visszavonta, magyarul minden cselekedete abba az irányba mutat, hogy nem lesz repülőtér. Amikor kimentem a helyszínre semmi nyomát nem láttam repülőtérnek, lehet, hogy pár nap alatt elkezdett kihajtani egy reptér, de én ebben nem hiszek – jegyezte meg szarkasztikusan a polgármester. Ugyanakkor nyitott volt arra, hogy a december 14-i közgyűlésre hívják meg a beruházókat és az érintett abai önkormányzat képviseletét is, hogy véleményüket elmondhassák. Ezután Knizse javaslatát 2 igen 4 tartózkodás ellenében elvetette a közgyűlés.

A környezetvédelmi középtávú program tervezetét a közgyűlés elfogadta, és több képviselő is dicsérte a részletes előterjesztést, illetve a lelkiismeretes munkát. Mező Balázs jobbikos képviselő is dicsérettel illette az előkészítőket, ugyanakkor hozzátette, hiányolja a csapadékvíz-elvezetésére vonatkozó javaslatot az anyagban. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a nyílt vizek elvezetésével kapcsolatban már ma is sok probléma van a városban, ráadásul a frissen felújított útszakaszokon is.

A Fejérvíz Zrt-vel kötött megállapodás módosítása miatt ismét Mező Balázs szólalt fel, aki az előterjesztést érthetetlennek, magyartalannak és használhatatlannak nevezte. Véleménye szerint abból dönteni felelősséggel nem lehet. Bóka Viktor jegyző a felvetésre reagálva megjegyezte, hogy a módosításra azért van szükség, hogy az EU-s pályázati pénzektől ne essen el a város, a megfogalmazást az érintett minisztérium tette, abba a hivatal nem kívánt változtatni, mert nem látta kompetenciáját. Márton Roland szocialista képviselő nem vitatva az előterjesztés szükségességét, a jelenlevő Kiss István vezérigazgatót kérdezte, hogy a központi rendeletmódosítások mekkora hátrányba hozzák a Fejérvíz Zrt-t. A vezérigazgató válaszában kijelentette: 390 millió Ft teher már biztos, de az adómódosítások miatt ez akár fél milliárd is lehet.

A közszolgáltatások díjainak változása állt a mai közgyűlés középpontjában. Az elnöklő polgármester a bevezetéskor kérte, hogy az Alba Volánnal kapcsolatos díjváltozásokat vegye le a közgyűlés a napirendről, és tárgyalja később, ami meg is történt.

A helyi díjakkal kapcsolatban egyértelmű, hogy nem változnak a kéményseprői díjak. Azok, akik 2013. április 30-ig rákötnek a csatornarendszerre, illetve mindenki, akinek öt köbméternél nem nagyobb az éves szennyvízfelhasználása, illetve akiknek szennyvíztisztító berendezésük van, azok nem kötelesek szennyvízdíjat fizetni, tehát díjmentesek. Ugyanakkor a talajterhelési díj köbméterenként 1200 forintra emelkedett, a korábbi 120 forintról, melyet az adórendelet módosításával szabályzott az önkormányzat.

Mező Balázs jobbikos képviselő a díjszabások módosításával kapcsolatban elmondta: nem biztos, hogy szerencsés az, ha a temetőn belüli temetkezési feladatokat kötelezően a Városgondnoksággal kell az érintetteknek elvégeztetniük, hiszen az tetemes díjnövekedést eredményez. A képviselő gyors összehasonlítást tett a visszahantolás értékével, amit a Városgondnokság 11 ezer, míg a vállalkozások 9 ezer forintért vállalnak, a sírhelynyitás városgondnoksági ára 18 ezer, míg a vállalkozásoké 14 ezer, de a temetőn belüli szállítást a Városgondnokság 11200 forintért, a vállalkozások ingyen végzik. Bozai István városgondnok válaszában felhívta a jobbikos képviselő figyelmét, hogy a kiemelt értékek lehet, hogy olcsóbbak másoknál, de összességében éppen a Városgondnokság szolgáltat alacsonyabb áron, ami akár 50 ezer forint összköltségű is lehet, szemben a vállalkozások 300 ezer forintos vállalásaival. E témával kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, hogy a olyan nagy múltú vállalkozások, mint a Hegéék – akik többször kisegítették már a Fejér Megyei Temetkezési Vállalatot – kerülnek lehetetlen helyzetbe.

A testület módosította a hulladékgazdálkodási rendeletét is, az árakkal egyetemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik