Belföld

Pánikgomb a nők biztonságáért

Apró, titkos riasztó segíthet a családon belüli erőszak áldozatainak.A NANE "testőrét" 20-an próbálták már ki.

Gyufásdoboz nagyságú szerkezettel hívhatnak segítséget, akik ki vannak téve a családon belüli erőszaknak. Bár a riasztó jelenleg csak kísérleti időszakban van, az eddigi eredmények szerint áttörő változást hozhat – hangzott el a NANE és a Patent egyesület közös konferenciáján.

Működése nagyon egyszerű. A lényeg, hogy az érintett felvegye a kapcsolatot a NANE egyesülettel, akik rögzítik az áldozat adatait: hol lakik, mi a kapukód, milyen felépítésű a párja és még sorolhatnánk. Ezután a NANE egyesület az érintettnek egy gyufásdoboz nagyságú szerkezete ad, amit ha veszély esetén megnyom, az jelez a diszpécsernek, aki azonnal a helyszínre küldi a legközelebbi rendőrjárőrt. Közben elmondja a szükséges paramétereket. Ez azért praktikusabb, mint a telefon, mert nem biztos, hogy az, akit éppen fojtogatnak, meg tud szólalni, esetleg feldúlt állapotában nem képes megfelelő információt adni a rendőröknek.

Töltés

Eddig húsz nő próbálta ki a készüléket és a visszajelzések alapján, mind hasznosnak, kvázi testőrnek nevezték. Egyetlen hibát említettek: a készülék feltöltési ideje 6-12 óra, ami nem mindig kivitelezhető olyan családban, ahol az áldozat javarészt otthon van és nincs lehetősége esetleg a munkahelyén feltölteni a készüléket.

Rendőrség

Fuxreiter Róbert, a IX. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, nagyban megkönnyíti munkájukat a riasztó. Ahogy fogalmaz „erre már nagy szükség volt”. Elmondása szerint kollégái egy külön műhelybeszélgetésen is részt vettek, ahol egy megvert nő tapasztalatait átadva készülhettek fel a lehetséges helyzetekre. Az áldozat azt is elmondta, általában milyen hiányosságokat tapasztalnak a sorstársai a kiérkező járőröktől.

Tüntetés

Vasárnap a meggyilkolt nőket szimbolizáló piros táblákkal tüntetett a nőkkel szembeni erőszak ellen a NANE .

A szervezők arra akartak rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát veszélyezteti.

A tüntetésen arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európa Tanács tagállamainak többsége már aláírta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt, de Magyarország még nem, noha a híradókban hemzsegnek azok a hírek, amelyekben az apa terrorizálja családját, az agresszív férfi az élettársát.

Magyarországon évente egy kisebb településnyi ember hal meg a családon belüli erőszak miatt, és minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája. Hetente egy asszony, havonta egy gyermek hal meg. Mint korábban megírtuk, tavaly több mint hétezer gyereket vertek otthon. Pontosabban a gyermekvédelmi szakemberek 7300 – vagyis naponta 20 – gyermek családon belüli bántalmazásáról szereztek tudomást. 13 ezer olyan ügy volt, amelyben a gyerekeket évente többször bántalmazták. A becslések szerint minden felismert gyermekbántalmazási esetre további 25 rejtett jut. A látencia különösen a szexuális és a lelki bántalmazásra jellemző, a verésekre gyakrabban fény derül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik