Belföld

Hetente egy nő, havonta egy gyerek hal bele

Gyermekbantalmazas(960x640)(3).jpg (gyerekbántalmazás)
Gyermekbantalmazas(960x640)(3).jpg (gyerekbántalmazás)

Évente egy kisebb településnyi ember esik áldozatul a családon belüli erőszaknak. Akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre, azok maradnak magukra.

Ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája idehaza. Hetente egy asszony, havonta egy gyermek hal meg emiatt.

Rossz a rendszer

Az ellátórendszer hiánya és a távolság az oka annak, hogy nem jut el a segítség azokhoz, akinek a legégetőbb szüksége lenne rá – mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő csütörtökön, a Táncsics Alapítvány szakmai megbeszélésén, amelynek célja egy olyan kapcsolati rendszer kialakítása, ami később hasznos lehet a családon belüli erőszak témájában. Gyurkó szerint nagy figyelmet kell fordítani azokra a gyerekekre is, akik nem családban, hanem gyermekotthonokban nevelkednek, hiszen közülük is rengetegen vannak kitéve bántalmazásnak.

„Ismerve a magyar viszonyokat, joggal merülhet fel az az aggály is, hogy a jogalkotó ‘kipipálja’ a családon belüli erőszakkal kapcsolatos feladatait azzal, hogy jogszabályt alkot, szemben a jelentős szakmai és anyagi, személyi erőforrást igénylő ellátórendszeri, jelzőrendszeri fejlesztésekkel.”

A szakértő szerint fontos, hogy minden olyan szervezet, amelynek feladata van a veszélyeztetett családokkal – így a szociális ellátórendszer tagjai, a gyermekvédelem, vagy a bűnmegelőzés –, megfelelő számú, jól képzett, felkészített és érzékeny munkatársakkal tudjon dolgozni.

Bárki lehet áldozat

„Napi szinten találkozom családon belüli, főleg szexuális erőszak áldozataival. Társadalmi felelősség kérdése, hogy az átlagember informálódni tudjon arról, hogy talán ő egy ún. áldozat” – közölte Németh Margit, az ESZTER Alapítvány (Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) pszichológusa.

Gyerekverés
Az elmúlt három évben az Országos Rendőr-főkapitányság több ezer, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekményben nyomozott. 2009-ben 3106, 2010-ben 3746, míg 2011 szeptemberéig 3474 esetben indítottak eljárást Magyarországon.

 

A mediációnak is nagy szerepe lehet a probléma kezelésében.  Szükséges, hogy adott esetben egy bíró és egy pszichiáter érthető párbeszédet folytasson, mert sokszor ezen múlik, milyen döntést hoz a bíró – mondta Gönczöl Katalin egyetemi tanár.

EU

Európában nem tapasztalható a jobb- és a baloldal között nézetkülönbség abban, hogy a családon belüli erőszak létezik, és tenni kell ellene. A Varga István-ügy nem véletlen baleset volt: a Fidesz valójában így gondolkodik a nőkről. Számukra nincsen családpolitika, csak népesedéspolitika, a nő pedig nem más, mint egy szülőgép – hangoztatta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő.

Megírtuk, korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a Büntető törvénykönyvben. „Meghajlok a hölgyek akarata előtt” – jelentette ki Rogán Antal sajtótájékoztatóján, miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik