Belföld

„A hallgatás is erőszak”

A nők elleni erőszak ellen tüntettek  (nane, nane egyesület, családon belüli erőszak, )
A nők elleni erőszak ellen tüntettek  (nane, nane egyesület, családon belüli erőszak, )

A meggyilkolt nőket szimbolizáló piros táblákkal tüntettek a nőkkel szembeni erőszak ellen.

A nőkkel szembeni erőszak ellen tartottak figyelemfelhívó felvonulást mintegy kétszázan Budapesten. A demonstráció előtt a Toldi moziban az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről tartottak fórumot, felolvasták az áldozatok nevét, haláluk körülményeit. A szervezők arra akartak rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát veszélyezteti. A fórumot követően a mintegy kétszáz résztvevő, dobszó kíséretében, rendőri biztosítás mellett vonult a Blaha Lujza térre.

A főként nőkből álló demonstrálók a vonulás közben azt skandálták, hogy “az erőszakra nincs mentség” és “a hallgatás is erőszak”. A tiltakozók az áldozatokat jelképező ember alakú táblákat vittek magukkal, melyeken az áldozatok keresztneve, életkora és haláluk körülménye volt feltüntetve.

Más transzparensre azt írták, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ver, évente mintegy 70 nőt megöl a partnere, az emberölések 39 százaléka családon belül történik, és a családon belüli erőszakos cselekmények 95 százalékában nők az áldozatok, sértettek.Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen munkatársa elmondta, a szokásoktól eltérően nem kaptak adatokat a rendőrségtől arról, hogy idén hány nőt ölt meg partnere vagy volt partnere, de bíznak benne, hogy a számok hamarosan nyilvánosak lesznek.

Az állam és az egész társadalom feladata, hogy megvédje a nőket, ha veszély fenyegeti őket és a családok megerősítésével biztonságot adjon számukra a következő generáció felneveléséhez. „A nők elleni erőszak világnapján ezért fontos mindenkihez szólni a meglévő gondokról, veszélyekről és a segítés lehetőségéről, mert mindannyiunk kötelessége odafordulni és támogatni a bajbajutottakat” – tudatta előzőleg a kormány, ám a tüntető civilek egyelőre nem látják biztosítottnak, hogy jó törvény fog születni, amely valóban az áldozatok érdekeit szolgálja majd, mivel a jelenlegi törvényalkotásnál döcög az együttműködés a civilekkel.

A tüntetésen arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európa Tanács tagállamainak többsége már aláírta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt, de Magyarország még nem, noha a híradókban hemzsegnek azok a hírek, amelyekben az apa terrorizálja családját, az agresszív férfi az élettársát.

Magyarországon évente egy kisebb településnyi ember hal meg a családon belüli erőszak miatt, és minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája. Hetente egy asszony, havonta egy gyermek hal meg. Mint korábban megírtuk, tavaly több mint hétezer gyereket vertek otthon. Pontosabban a gyermekvédelmi szakemberek 7300 – vagyis naponta 20 – gyermek családon belüli bántalmazásáról szereztek tudomást. 13 ezer olyan ügy volt, amelyben a gyerekeket évente többször bántalmazták. A becslések szerint minden felismert gyermekbántalmazási esetre további 25 rejtett jut. A látencia különösen a szexuális és a lelki bántalmazásra jellemző, a verésekre gyakrabban fény derül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik